Бойовики Донбасу заявляють про початок щеплень від коронавірусу російською вакциною «Супутник V»

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Бойовики Донбасу заявляють про початок щеплень від коронавірусу російською вакциною «Супутник V»

Офіційний сайт мера Москви

Бойовики «ЛНР» і «ДНР» заявили про початок масової вакцинації від коронавірусу на окупованій частині українського Донбасу. Щеплення робитимуть спірною вакциною «Супутник V», яку завезли з Росії.

Про це повідомляють російські та сепаратистські ЗМІ.

«Хочу в черговий раз подякувати Російській Федерації за неоціненну допомогу в формуванні здоров’я нашого населення», — заявила «міністр охорони здоров’я» бойовиків «ЛНР» Наталія Пащенко.

За її словами, вакцинація пройде «добровільно і безкоштовно», і рятувальників та медиків уже почали прищеплювати.

У «ДНР» вже прищепився ватажок бойовиків Денис Пушилін.

Низка зарубіжних науковців вимагає у розробників вакцини «Супутник V» надати більше даних про дослідження. Також вони просять журнал The Lancet опублікувати первинні дані про вакцину, які не були оприлюднені, і це спровокувало скандал у наукових колах. Учені хочуть переконатися в вірогідності даних, але в Росії відмовляють.

Згідно з планом Міністерства охорони здоров’я України, перша хвиля вакцинації, яка орієнтовно розпочнеться з 15 лютого, розрахована й на мешканців окупованих територій. Російська вакцина «Супутник V» попередньо не потрапить на український ринок — за словами президента Володимира Зеленського, це пов’язано з питаннями до її якості.

«Я хочу сказати про російську вакцину, щоб ми зрозуміли. Це один з тих проявів серйозної інформаційної війни, яка ведеться. Питання не в тому, що там написано Made in Russia, питання в тому, що ніхто не може гарантувати якість цієї вакцини», — зазначив Зеленський.

Президент зазначив, що Росія користується відсутністю вакцин в Україні, а тому активно пропонує свою, в той час як він не може на цю пропозицію погодитися, оскільки «не може ризикувати здоров’ям громадян».