Рада ухвалила закон про прискорену реєстрацію вакцини від коронавірусу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт № 4613 про зміни в закон про державну реєстрацію лікарських засобів, завдяки якому Україна зможе масово використовувати вакцини від коронавірусу.

У другому читанні законопроєкт про прискорену реєстрацію вакцини проти коронавірусу підтримали 280 народних депутатів.

Документ дозволить уряду реєструвати вакцини при наявності даних про успішні доклінічні випробування і дозвіл на екстрене використання, якщо його надали компетентні органи США, Канади, Китаю, Великої Британії та Європейського Союзу і Всесвітня організація охорони здоровʼя, відповідно до законодавства країни. Ідеться про вакцини від Pfizer/BioNTech, Sinovac Biotech, Moderna, Sinopharm і AstraZeneca.

Відповідно до документу, заявник на реєстрацію вакцини має погодити з владою період, за який мають завершити клінічні дослідження. Також у законі вказані документи, необхідні для реєстрації.

Реєстраційне посвідчення видаватиметься терміном на рік з можливістю продовження ще на один рік. А після виконання всіх зобов’язань, наданих заявником у встановлений термін, дія цього посвідчення може бути продовжена до пʼяти років.