Міністр Степанов розповів деталі плану вакцинації. На неї потрібно 15,1 млрд грн

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов розповів деталі Національного плану впровадження вакцини проти COVID-19, який мають затвердити до кінця цього тижня.

За підрахунками Міністерства охорони здоровʼя, в Україні першочергової вакцинації потребують приблизно 21 млн громадян, які належать до девʼяти груп ризику (медичні працівники, військові, поліцейські та інші). Їх будуть прищеплювати на базі існуючих кабінетів щеплень, яких в країні станом на грудень 11 346. При забезпеченні всім необхідним будуть робити до 190 тисяч щеплень на тиждень.

Робити щеплення також планують через мережу сімейних лікарів. Станом на 15 грудня до надання медичної допомоги в усіх регіонах України було залучено 23 795 лікарів первинної медичної допомоги.

Що стосується зберігання вакцини, то до цього процесу будуть залучені не тільки держпідприємства, а й приватні компанії. Особливо це важливо для збереження вакцини від Pfizer, яка вимагає температуру зберігання від -60 °C до -80 °C.

«Ми опрацьовуємо всі етапи логістики, в який спосіб вони будуть доставлятися. Мета, щоб жодна доза вакцини не була втрачена», — сказав міністр.

Що стосується фінансування вакцинації, то за розрахунками МОЗ, для цього необхідно 15,1 млрд грн, але в бюджеті 2021 року закладено лише 2,6 млрд грн. Тому МОЗ в екстреному порядку шукає кошти. Очікується, що відомство зможе залучити за рахунок скорочення інших витрат 2,3 млрд грн.