Прем’єр Шмигаль: Україна «підписала або готується підписати» контракти на поставку 30 мільйонів доз вакцин від коронавірусу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Прем’єр Шмигаль: Україна «підписала або готується підписати» контракти на поставку 30 мільйонів доз вакцин від коронавірусу

Tim Reckmann / Flickr

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль повідомив, що Україна вже підписала або готується підписати контракти на постачання понад 30 мільйонів доз вакцин від коронавірусу.

Про це він заявив в ефірі «Свободи слова на ICTV».

«Вакцин вистачить усім охочим протягом цього року. У нас сьогодні контрактів більш ніж на 30 млн вакцин фактично на підписанні та підписано», — сказав Шмигаль.

За його словами, вакцинація почнеться у лютому, а всі черги згідно з національним планом будуть дотримані.

«Найближчим часом Україна отримає 1 млн доз вакцини. До кінця січня ми очікуємо ту кількість вакцини по COVAX ... буде перша поставка вакцини від COVAX обсягом від 200 тис. шт., для того, щоб почати екстрену негайну вакцинацію», — додав прем’єр.

Водночас, використовувати вакцини від коронавірусу в Україні поки не можна, адже цього не дозволяє українське законодавство. Формально жодна вакцина не завершила третій етап досліджень, а в інших країнах їх реєструють за механізмом екстреного застосування. В Україні це не передбачене законодавством, тому в Раді планують найближчим часом ухвалити відповідний законопроєкт.

«Ми обговорювали технічний законопроєкт № 4613, він сьогодні тільки був зареєстрований. Він важливий, оскільки фактично відкриває по вакцинах від COVID можливість emergency use, яку зараз не передбачає українське законодавство. Відповідно всі існуючі вакцини не пройшли так звану третю стадію досліджень, на це потрібно більше часу, рік ще, і всі країни починають їх використовувати в режимі emergency use. В Україні немає для цього правових підстав через недосконалість законодавства», — розповів лідер партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко.

Він прогнозує, що Рада ухвалить цей закон вже цього тижня і він набуде чинності.

  • Національний план вакцинації від COVID-19 передбачає, що всіх українців прищеплять за державний кошт. Цей план складається з пʼяти етапів. На останньому вакцинують усіх, хто не потрапляє до груп ризику.
  • Наприкінці 2020 року МОЗ уклав перший контракт на поставку вакцини від коронавірусу. Вакцина CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech перебуває на фінальному етапі клінічних досліджень і може бути зареєстрована найближчим часом. За різними даними, її ефективність становить від 50 до 97%, але офіційні результати компанія ще не оприлюднила.