Комітет Ради рекомендував ухвалити закон, який дозволить пришвидшити реєстрацію вакцин від COVID-19

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Комітет Ради рекомендував ухвалити закон, який дозволить пришвидшити реєстрацію вакцин від COVID-19

Leon Neal / Staff

Комітет Верховної Ради з питань здоровʼя нації рекомендував парламенту ухвалити закон, який, зокрема, дозволить пришвидшити реєстрацію вакцин від коронавірусу в Україні.

Про це повідомляє пресслужба комітету.

Зокрема, голова комітету Михайло Радуцький нагадав, що з об’єктивних причин жодна розроблена у світі вакцина від СOVID-19 не пройшла повний цикл випробувань. Щеплення в ЄС, США та інших країнах розпочались в режимі екстреного використання (emergency use). Водночас українське законодавство не передбачає такого режиму.

Законопроєкт пропонує ввести в українське законодавство аналогічну до європейської норму щодо реєстрації лікарських засобів під зобов’язання. Це процедура, яка дозволяє оперативно реагувати на загрозливі ситуації та застосовувати препарати для лікування одночасно із завершенням певних стадій клінічних випробувань.

«Це убезпечить нас від можливості реєстрації за цією процедурою ліків з країн, де не застосовується жорстке регулювання обліку ліків», — пояснив голова комітету Михайло Радуцький.

Також Радуцький зазначив, що розробка цього закону обумовлена необхідністю якнайшвидшого початку вакцинації наших громадян проти коронавірусної інфекції.

  • Вакцину від коронавірусу для України закупить британська компанія Crown Agents, а не держпідприємство «Медзакупівлі». МОЗ вважає ДП «неефективним».
  • Міністерство охорони здоровʼя України веде переговори з індійським виробником Serum Institute про закупівлю вакцин від коронавірусу.