Вакцину від коронавірусу для України закуповуватиме британська компанія Crown Agents, а не «Медзакупівлі» — їх МОЗ вважає «неефективними»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Вакцину від коронавірусу для України закуповуватиме британська компанія Crown Agents, а не «Медзакупівлі» — їх МОЗ вважає «неефективними»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Британська компанія Crown Agents, яка допомагає іншим країнам поліпшити сферу охорони здоровʼя, закупить для України вакцини від коронавірусу. Раніше цим займалось державне підприємство «Медичні закупівлі», але МОЗ вирішив, що робота його керівництва «неефективна».

Про це під час брифінгу заявив міністр охорони здоровʼя Максим Степанов.

«На позачерговому засіданні Кабінет міністрів установив, що закупівлю вакцин від COVID-19 буде здійснювати міжнародна організація Crown Agents, вона матиме повноваження, зокрема, на укладання контрактів, а також логістичний супровід вантажів», — пояснив Степанов і додав, що МОЗ співпрацює з агенцією Crown Agents із 2015 року.

Цим питанням мало займатись державне підприємство «Медичні закупівлі». Проте у грудні 2020 року між ним та МОЗ стався конфлікт: Степанова звинуватили у тому, що він втрутився у процес закупівлі вакцин, через що тепер Україна начебто переплатить. У відповідь глава МОЗ заявив, що керівництво підприємства хоче отримати у соцмережах славу, а своїми дописами погіршує позицію України в перемовинах щодо вакцини. Тоді ж Степанов заявив про наміри змінити підприємство, через яке будуть закуповувати препарат. Окрім цього, «Медзакупівлі» звинуватили міністра у брехні та маніпуляціях цифрами щодо вакцини.

Зараз же на брифінгу Степанов заявив, що робота «Медзакупівель» є вкрай неефективною. За його словами, із 483 позицій, які «Медичні закупівлі» повинні були закупити у 2020 році, 108 позицій не було закуплено.

Також глава МОЗ поскаржився на поведінку керівництва підприємства: «Позиція і непрофесійна поведінка, дуже непрофесійна, викликали додаткові запитання в наших контрагентів, які будуть постачати вакцини і з ким ми вели перемовини. І в тому числі [були запитання] до різних недолугих заяв керівництва цього підприємства, які точно не мали звучати, виходячи з тої функції, яку вони виконують».

Нагадаємо, що нардеп від «Голосу» Олександра Устінова отримала відповідь на депутатський запит, який свідчить, що Степанов зірвав підписання контракту на купівлю вакцини, яку ВООЗ закупила по $3 за дозу. Нардеп розповіла, що «Медичні закупівлі» вело перемовини з Serum Institute of India — найбільшим світовим виробником вакцин. З відповіді на депутатський запит політика випливає, що ДП було вже на фінальному етапі підписання договору, який скасував МОЗ.

«Тепер замість цього ми отримаємо китайську вакцину компанії Sinovac Biotech по $17,85 за дозу, а мали шанс купити вакцину ледь не по $3, тобто в понад 5 разів дешевше», — наголосила Устінова.

  • Із 2020 року медичні закупівлі перейшли від міжнародних організацій до спеціально створеного держпідприємства — «Медичні закупівлі».
  • Раніше в «Медзакупівлях» заявили, що ініціюватимуть позов до Окружного адміністративного суду, в якому проситимуть скасувати необхідність погоджувати свої тендери з МОЗ.
  • Голова «Медзакупівель» Жумаділов також повідомляв, що МОЗ блокує централізовані закупівлі ліків, причому не тільки необхідних для боротьби з коронавірусом, але й життєво важливих препаратів для людей з онкологічними, орфанними чи іншими тяжкими захворюваннями.