«Медзакупівлі» звинуватили міністра охорони здоровʼя у брехні та маніпуляціях цифрами

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Держпідприємство «Медзакупівлі України» звинуватило міністра охорони здоровʼя Максима Степанова в маніпуляціях і брехні після його брифінгу 6 січня, на якому він говорив про роботу підприємства.

«Ми вирішили зробити фактчек ключових тверджень пана міністра. Виявилося, що три з них є маніпуляцією, одне — просто неправдою», — сказано в заяві.

Брехнею назвали заяву Степанова про те, що Міністерство охорони здоровʼя веде переговори щодо вакцини від коронавірусу безпосередньо з топвиробниками з травня 2020 року. В ДП заявили, що якби відомство вело переговори в травні, то в Україну вже були б поставки, як у інші країни. У «Медзакупівлях» стверджують, що Україна мала «всі можливості скласти портфоліо і законтрактувати провідні вакцини ще в 2020 році».

Маніпуляцією названі заяви Степанова про дискредитацію України керівником «Медзакупівель» Арсеном Жумаділовим, слова про відсутність затримок з фінансуванням підприємства і про неефективну роботу Жумаділова в ДП.

В ДП кажуть, що «дискредитація іміджу країни полягає у відсутності конкретних рішень» з боку Міністерства охорони здоровʼя. В ДП додали, що зараз підприємство не має жодного фінансового документа, який підтверджує зобовʼязання ДП.

Крім цього, в ДП зазначили, що не змогли виконати всі закупівлі через отримання переліку товарів на початку червня і на початку вересня (щодо АРВ-терапії, яку використовують для лікування ВІЛ-інфекції), а також через тривалі узгодження договорів з Міністерством охорони здоровʼя та тендери, які тривали інколи до трьох місяців.

Підприємство заявляє, що МОЗ тисне на ДП і заважає законтрактувати вакцини ключових виробників.

Жумаділов заявив, що Степанов не відповів на ключові питання щодо фактичного відсторонення ДП від закупівель.