Керівник «Медзакупівель» заявив, що МОЗ заблокував їхню роботу

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Керівник «Медзакупівель» заявив, що МОЗ заблокував їхню роботу

Facebook / Arsen Zhumadilov

Директор державного підприємства «Медичні закупівлі» Арсен Жумаділов заявив, що Міністерство охорони здоров’я з 1 січня заблокувало їхню діяльність, не затвердивши тимчасовий план використання бюджених коштів на 2021 рік. Про це Жумаділов повідомив у Facebook.

«Памʼятаю, як довго міністр Степанов затягував у 2020 році, не відкриваючи фінансування підприємства. Тоді він ризикував майбутніми закупівлями та майбутніми поставками. Лише професійна злагоджена робота підприємства протягом 2020 року допомогла мінімізувати негативні наслідки. […] І от зараз ми знову без фінансування. Тепер це не тільки питання закупівель цього року. Це також питання безперервності поставок і відвантажень ліків та засобів індивідуального захисту, встановлення медобладнання в опорних лікарнях країни», — наголосив він.

У «Медзакупівлях» повідомили, що через блокування вони не можуть приймати та розвозити ліки і медвироби, закуплені за державними програмами МОЗ. Зокрема, за такими напрямами, як дитяча та доросла онкологія, ДЦП, розсіяний склероз, препарати для лікування дихальних розладів новонароджених. Також це стосується засобів індивідуального захисту і товарів, що закуплені для протидії коронавірусу.

Підприємство звернулося до МОЗ і Кабінету міністрів, наголосивши, що щоденне зволікання наражає на небезпеку пацієнтів і створює незручності постачальникам.

Конфлікт між МОЗ і «Медзакупівлями»

Із 2020 року медичні закупівлі перейшли від міжнародних організацій до спеціально створеного держпідприємства — «Медичні закупівлі». Проте МОЗ відмовився погодити перший же проведений державним підприємством тендер. Більш того, міністерство самостійно провело закупівлю, заявивши, що державне підприємство з цим не впоралося.

Ідеться про закупівлю костюмів біологічного захисту для українських медиків. ДП «Медзакупівлі» підписало договір з українською компанією «Текстиль-контакт» на виробництво 90 тисяч костюмів по 242 гривні без ПДВ. МОЗ заявив, що ці костюми не підходять, оскільки не відповідають міжнародному стандарту, і закупив з допомогою української компанії «Медді» замість них 71 тисячу китайських костюмів за ціною 488 гривень. У держпідприємстві заявили, що їхні костюми підходять для використання медиками, а тендер був прописаний відповідно до тих вимог, які висунуло Міністерство охорони здоровʼя.