«Медзакупівлі» позиватимуться до уряду через необхідність погоджувати тендери з МОЗ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Медзакупівлі» позиватимуться до уряду через необхідність погоджувати тендери з МОЗ

Facebook / Arsen Zhumadilov

Державне підприємство «Медичні закупівлі» ініціюватиме позов до Окружного адміністративного суду, в якому проситиме скасувати необхідність погоджувати свої тендери з Міністерством охорони здоровʼя.

Про це у Facebook написав директор підприємства Арсен Жумаділов.

Він також пояснив, чому це рішення Кабінету міністрів суперечить закону про публічні закупівлі. Закон визначає, що контролювати такі закупівлі можуть лише Рахункова палата, Антимонопольний комітет і Державна аудиторська служба.

Також зазначається, що постанова Кабміну не регулює механізми таких погоджень з боку МОЗ, їхні строки, відповідальність за їх порушення. «Також не зрозуміло, що вважається «іншими» характеристиками товарів. Усі дії в межах тендерних процедур мають бути проведені вчасно, у строки, вказані Законом України «Про публічні закупівлі», проте документи на отримання погодження від МОЗ можуть перебувати в стінах Міністерства тижнями чи місяцями», — поскаржилися у ДП.

У «Медзакупівлях» пояснили, що наразі вже опублікували 95 тендерів і готують до публікації ще майже 400 тендерних процедур. «Публікація постанови означає, що відсьогодні ДП має погоджувати кожну з них з МОЗ у порядку та в спосіб, що не врегульовані належним чином», — зазначили у підприємстві.

Конфлікт між МОЗ і «Медзакупівлями»

Із 2020 року медичні закупівлі перейшли від міжнародних організацій до спеціально створеного держпідприємства — «Медичні закупівлі». Проте МОЗ відмовився погодити перший же проведений державним підприємством тендер. Більш того, міністерство самостійно провело закупівлю, заявивши, що державне підприємство з цим не впоралося.

Ідеться про закупівлю костюмів біологічного захисту для українських медиків. ДП «Медзакупівлі» підписало договір з українською компанією «Текстиль-контакт» на виробництво 90 тисяч костюмів по 242 гривні без ПДВ. МОЗ заявив, що ці костюми не підходять, оскільки не відповідають міжнародному стандарту, і закупив з допомогою української компанії «Медді» замість них 71 тисячу китайських костюмів за ціною 488 гривень. У держпідприємстві заявили, що їхні костюми підходять для використання медиками, а тендер був прописаний відповідно до тих вимог, які висунуло міністерство.