Поліція порушила справу щодо «Медичних закупівель» через захисні костюми

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національна поліція відкрила кримінальне провадження через тендер на закупівлю захисних костюмів держпідприємством «Медичні закупівлі України».

Як заявив керівник підприємства Арсен Жумаділов, про це йому повідомили під час допиту в Нацполіції, де він давав свідчення як свідок.

«Кримінальне провадження [...] відкрито за 2 ч. ст. 15, ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364 КК. Тобто, замах на розтрату коштів і зловживання владою. Відкрито за заявою МОЗ, стосується закупівлі костюмів, яка так і не відбулася», — написав він.

Жумаділов зазначив, що зазначені статті відносяться до підслідності Національного антикорупційного бюро. Слідчі не пояснили йому, чому саме їм прокуратура доручила розслідування.

«Відганяю від себе думки, що пояснення цьому лежить у суто політичній площині», — додав він.

  • У середині квітня держпідприємство «Медичні закупівлі України» домовилося про закупівлю 90 тисяч костюмів українського виробника «Текстиль контакт» за 22,05 млн гривень (245 грн за одиницю). МОЗ при цьому закладав більшу суму на закупку. Згодом заступниця міністра охорони здоровʼя Світлана Шаталова заявила, що закупівельне підприємство придбало не ті костюми і пояснила, чому костюми китайського виробника значно краще за українські.
  • Раніше Жумаділов повідомив, що МОЗ блокує централізовані закупівлі ліків, причому не лише необхідних для боротьби з коронавірусом, а й життєво важливих препаратів для людей з онкологічними, орфанними чи іншими важкими захворюваннями.
  • 4 червня Жумаділова викликали на допит в Національну поліцію.