Глава МОЗ Степанов відкинув звинувачення у блокуванні роботи «Медзакупівель»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Глава МОЗ Степанов відкинув звинувачення у блокуванні роботи «Медзакупівель»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов відкинув звинувачення в тому, що заблокував роботу державного підприємства «Медичні закупівлі», не затвердивши бюджетний паспорт на 2021 рік. До цього його звинуватили у втручанні до процесу закупівлі вакцин від коронавірусу, через що тепер Україна начебто переплатить.

Про це Степанов заявив на брифінгу.

«Черговий фейк. Я думаю, що це все спроба грати в політику або самостійно, або, скоріше за все, за якоюсь вказівкою. Звичайно, ніякого припинення фінансування немає, а підприємство працює у штатному режимі», — заявив Степанов.

Міністр пояснив, що паспорт бюджетної програми мав затверджуватися після 28 грудня 2020 року — коли закон про держбюджет на 2021 рік набув чинності. Тільки після цього готують паспорти, зазвичай це триває протягом січня.

«Наразі в Україні ще не затверджено жодного бюджетного паспорта, але робота не зупинялася в жодному з підприємств», — наголосив Степанов.

Міністр заявив, що дописи директора «Медзакупівель» Арсена Жумаділова погіршують позиції України в перемовинах. Степанов також сказав про наміри змінити підприємство, через яке будуть закуповувати вакцину від коронавірусу: «Не можемо ставити під ризик забезпечення вакциною України, бо комусь хочеться писати дописи в соцмережах і отримати якусь славу».

  • Із 2020 року медичні закупівлі перейшли від міжнародних організацій до спеціально створеного держпідприємства — «Медичні закупівлі».
  • Раніше в «Медзакупівлях» заявили, що ініціюватимуть позов до Окружного адміністративного суду, в якому проситимуть скасувати необхідність погоджувати свої тендери з МОЗ.
  • Глава «Медзакупівель» Жумаділов також повідомляв, що МОЗ блокує централізовані закупівлі ліків, причому не тільки необхідних для боротьби з коронавірусом, але й життєво важливих препаратів для людей з онкологічними, орфанними чи іншими тяжкими захворюваннями.