Закупівля вакцини від коронавірусу: керівник «Медзакупівель» звинуватив міністра Степанова у зловживанні повноваженнями

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов перевищив свої повноваження та втрутився у процес закупівлі вакцин від коронавірусу, через що тепер Україна переплатить.

Про це написав на своїй сторінці у Facebook керівник держпідприємства «Медичні закупівлі» Арсен Жумаділов.

«Україна могла отримати ціну щонайменше на $1 нижчу від фінальної, якби ДП вело переговори самостійно, створивши конкурентний тиск на постачальника. Міністр, по суті, сам визначив постачальника. Станом на сьогодні ми дійсно могли мати вже два контракти, а не один, щодо двох різних вакцин», — написав він.

За словами Жумаділова, через зволікання МОЗ станом на 29 грудня Україна не мала зарезервованих доз, хоча замовлення на комерційній основі мало б сягнути 32 млн доз, не враховуючи ще 8 млн доз за домовленістю з COVAX.

«Міністр Степанов з весни, протягом всього літа, осені декларував, що веде переговори з виробниками вакцин. Поки ним велись переговори, значні обсяги в достатній кількості для забезпечення колективного імунітету свого населення змогли замовити не тільки Канада, США, країни ЄС, інші країни Великої Двадцятки, але і Мексика, Чилі, Єгипет, Аргентина, Таїланд, Еквадор, Коста-Ріка, Панама, Ліван, Перу, Філіппіни, Марокко, Малайзія тощо», — додав він.

Також керівник «Медзакупівель» розповів, що МОЗ тільки 10 грудня уповноважило ДП на проведення закупівлі — того ж дня вони зв’язалися з виробниками і повідомили про намір замовити певний обсяг вакцини.

«Станом на 18 грудня з кількома виробниками вівся діалог щодо укладання договорів поставок в найкоротші строки. Така комунікація була якісно підтримана уповноваженими представниками МОЗ. Але не міністром», — наголосив він.

Натомість, за словами Жумаділова, 21 грудня Степанов на нараді в прем’єр-міністра Дениса Шмигаля раптом повідомив, що «країна в небезпеці через зрив переговорів із виробниками вакцин, бо ДП вимагає банківську гарантію на передоплату». Після чого йому зателефонував голова уряду і доручив працювати з ринком винятково через МОЗ. Згодом Степанов підтвердив, що всі дії щодо закупівлі вакцини мають погоджуватись МОЗ.

«Чи то через нерозуміння специфіки функціонування фінансових інструментів, чи то із умислом усунути ДП від прямих переговорів, міністр видав цю нашу вимогу до постачальників як загрозу зриву. Іронія в тому, що виробник підтвердив того самого дня, що був готовий дати банківську гарантію на передоплату, постачальник, який нами був законтрактований зараз («Лекхім»), теж надав банківську гарантію на всю суму передоплати», — зазначив голова ДП.

Він пояснив, що вирішив не вступати в конфронтацію зі Степановим, через що могли постраждати українці, і подав до МОЗ пропозиції правок до договорів про закупівлю вакцини з кількома постачальниками на погодження, а 28 грудня було отримано «зелене світло» лише щодо одного, із яким і був укладений договір.

«МОЗ не має досвіду закупівель товарів медичного призначення. Усі закупівлі МОЗу останніх років — це канцелярія, інтернет, ремонтні роботи по офісу тощо. Для потреб системи охорони здоров’я в минулому році Степанов провів лише одну закупівлю, а саме костюмів біозахисту імпортного виробництва. Дуже «вдало» провів: кошти були переплачені, партії не прибули вчасно, товар не пройшов сертифікацію за відповідним техрегламентом», — заявив Жумаділов, нагадавши, що зрештою МОЗ був змушений звертатись із позовом до суду із вимогами до постачальника.

Окрім цього, він наголосив, що МОЗ не може концентрувати в собі повноваження щодо визначення предмету закупівлі і одночасно визначення контрагента з його постачання через «надто велику спокусу для чиновників, що за роки важкої роботи на державних посадах напрацювали “ролекси” та “бреге”, “лексуси” та “рендж-ровери”».

«Підігравати далі міністру Степанову в його бездарних спробах вести переговори, розділяючи з ним відповідальність за провал у передзамовленні вакцин, я не планую», — резюмував керівник ДП «Медзакупівлі».