МОЗ: Для закупівлі китайської вакцини її ефективність повинна бути не менше 70%

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Україна отримає вакцину проти коронавірусу від китайської компанії Sinovac Biotech упродовж 30 днів після її офіційної реєстрації. Згідно з договором, вона повинна мати ефективність не менш як 70%. Про це на брифінгу повідомив міністр охорони здоровʼя Максим Степанов.

За його словами, переговори з виробником тривали з вересня 2020 року. Договір підписаний українським фармпідприємством «Лекхім».

Степанов зазначив, що Україна має отримати 1 млн 913 тисяч доз вакцини від коронавірусу. Під час першого постачання в Україну прибуде 700 тисяч доз протягом місяця після реєстрації вакцини або в країні-виробнику, або в інших країнах — США, Великій Британії, Бразилії чи схвалення в Євросоюзі.

«Компанія повинна 7 січня оприлюднити результати клінічних досліджень у Бразилії. Передбачено, що вакцина повинна мати ефективність не менш як 70%», — зазначив Степанов.

Водночас, за підсумками випробувань в Індонезії ефективність вакцини становила 97%, у Туреччині — 91%. Степанов нагадав, що за рекомендацією американського регулятора FDA, ефективність вакцин проти коронавірусу повинна перевищувати 50%.

Sinovac Biotech є найбільшою китайською компанією з виробництва вакцин. Компанія розробила та вивела на ринок вакцини проти гепатиту А і В, вірусів грипу, включно з пташиним, паротиту. Рішення про закупівлю вакцини Sinovac Biotech вже ухвалила, зокрема, Туреччина (50 мільйонів доз).