Глава МОЗ Степанов підписав програму з вакцинації — її проводитимуть у 5 етапів

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Глава МОЗ Степанов підписав програму з вакцинації — її проводитимуть у 5 етапів

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов підписав Дорожню карту з проведення масової вакцинації від COVID-19 у 2021—2022 роках. Про це він повідомив у Facebook.

«Підкреслюю, що вакцинація від COVID-19 в Україні буде виключно добровільною. У наших планах — охопити щепленнями від коронавірусної хвороби щонайменше 50% населення країни протягом 2021—2022 років», — заявив Степанов.

Початок першого етапу запланували на січень 2021 року, але терміни можуть зсунутись на незначний час — це залежить від постачання вакцини.

Кампанію з вакцинації від коронавірусу проводитимуть у 5 етапів:

  • Перший — медики, які працюють з пацієнтами з коронавірусом, мешканці інтернатів і будинків для людей похилого віку та працівники цих закладів. Військові (ЗСУ та Нацгвардії, які беруть участь в ООС). Планове охоплення — приблизно 355 тисяч людей.
  • Другий — медики, які працюють з пацієнтами з іншими хворобами, особи віком від 80 років, соцпрацівники. Охоплення — приблизно 2,3 мільйона людей.
  • Третій — особи віком 65—79 років, працівники служб держбезпеки (ДСНС, Нацполіція, Нацгвардія, СБУ, ЗСУ, МВС), вчителі та освітяни. Охоплення — 7,2 мільйона людей.
  • Четвертий — особи віком 60—64 років, дорослі (18—59 років) із супутніми хворобами, вʼязні, люди з інших груп ризику, зокрема ті, хто проживає на тимчасово окупованих територіях. Охоплення — приблизно 11 мільйонів людей.
  • Пʼятий — всі інші повнолітні особи (включно з мешканцями окупованого Донбасу). Загалом це приблизно 19 мільйонів людей.

Щеплення будуть робити в кабінетах і спеціальних пунктах, яких наразі в Україні понад 11 тисяч. Також організують тимчасові центри вакцинації за прикладом Італії та Німеччини.