Головний санлікар Ляшко: Щеплення від коронавірусу розпочнуться з 15 лютого. Імовірно, вакцинами від Pfizer або AstraZeneca

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Головний санлікар Ляшко: Щеплення від коронавірусу розпочнуться з 15 лютого. Імовірно, вакцинами від Pfizer або AstraZeneca

Marco Verch / Flickr

Щеплення від коронавірусу в Україні можуть розпочатися після 15 лютого, у ці дати мають завезти вакцини, але які саме — наразі невідомо. Про орієнтовний початок імунізації населення розповів в інтерв’ю BBC головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

За словами посадовця, завадити доставці першої партії доз можуть лише форс-мажорні обставини на кшталт затримки рейсів через негоду тощо.

«Можемо сказати, що в районі 15 лютого. Десь так. Можливо, і пізніше. Багато процесів на етапі узгодження», — сказав він.

Однак Ляшко не уточнив, якою саме вакциною почнуть робити щеплення, оскільки невідомо, що прибуде першим — дози за програмою COVAX чи препарат компанії Sinovac, який Україна закупила в Китаї.

За словами головного санлікаря, COVAX, найімовірніше, виділить Україні мРНК-вакцини від компанії Pfizer. Також це може бути інактивована вакцина від AstraZeneca — точно буде відомо 29 січня. Загалом за цією програмою в Україну мають доставити 8—16 мільйонів доз.

Також Ляшко зазначив, що 1 лютого буде відомо про наступний контракт на закупівлю вакцин іншого провідного виробника.