Опитування: Майже половина українців не готові робити щеплення від коронавірусу. Більшість боїться побічних ефектів, 10% кажуть про «чипи»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Більшість опитаних українців (63%) вважає, що вакцинація від коронавірусу потрібна всім, бо виробляє колективний імунітет та допоможе подолати пандемію коронавірусу, яку 86% українців вважає «реальною загрозою». Робити щеплення від коронавірусу готові 40% українців. При цьому, тих, хто не готовий, більше — їх 47%, ще 13% українців поки не визначилися.

Про це свідчать дані опитування, проведеного Харківським інститутом соціальних досліджень у грудні.

Соціологи зауважують, що такий рівень готовності українців до щеплення може бути повʼязаний як з побоюванням того, що вакцина буде дорого коштувати (51% не готові за неї платити), так і з її дією (50% побоюються можливих побічних ефектів, 43% — небезпечності через швидкість розробки, 22% — недотримання умов зберігання та перевезення). При цьому, лише 10% українців побоюються щеплення через конспірологію — вважають, що під вакцинуванням може бути прихована чипізація населення.

Третина українців загалом не довіряє вакцинації як заходу запобігання хворобам, хоча більшість (86%) впевнені, що вони були вакциновані у дорослому віці або в дитинстві, а 67% вказали на те, що вакцинували дітей.

Майже третина українців вірить у конспірологічні теорії навколо пандемії, а це, відзначають соціологи, також впливає на ставлення до вакцини. Серед найбільш поширених теорій називають три: про те, що епідемія є «результатом невдалих біологічних експериментів»; що епідемія — це «диверсія з боку США або Китаю»; що епідемія «вигадана для перерозподілу капіталу у світі».

Недовіра до вакцинації частково пов’язана з думкою, що начебто це вигідно фармацевтичним компаніям, бо вони на цьому «заробляють» (27,5%) і з тотальним нерозумінням українців того, як вакцинація потрібна для відновлення національної економіки — з цим впливом погоджуються лише 5% опитаних.

Водночас готовності робити щеплення українцям додають позитивний досвід вакцинування знайомих та родичів (34%); поради лікаря (27%), відсутність широковідомих негативних наслідків (17%) та безкоштовність вакцини (18%).

Серед факторів, які б зумовили відмову від щеплення, є негативний досвід (46%) або негативні наслідки вакцинування (27%); застереження лікарів (24%); недостатність інформації (20%) та висока ціна вакцини (20%).

Найбільше українців цікавить те, як саме працює вакцина, оскільки вакцини нові і даних про досвід вакцинування та рекомендацій лікарів немає. Також затребуваними є дані про можливі побічні ефекти — це цікавить понад половину опитаних (50,5%). Також люди хотіли б дізнатися про результати застосування вакцини (40%), а також про процес вакцинації у різних країнах (30%).

Як показало дослідження, найбільше українці довіряють вакцинам, виготовленим у США, Бельгії та Великій Британії. При цьому, 18% опитаних взагалі не довіряють жодним виробникам вакцин, а понад 7% — не знають про вакцини.

Росії як країні виробнику вакцин довіряють лише 12% опитаних, що значно менше, ніж довіра до західних країн, але майже вдвічі більше ніж до Китаю (6%), або до потенційної української вакцини (6,8%).

Українці найчастіше отримують інформацію про вакцинацію з телебачення (58%), новинних сайтів (37%) та соцмереж (32%). В той же час, цій інформації довіряє лише половина опитаних.

Дослідження проводилося на замовлення Лабораторії журналістики суспільного інтересу за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Опитування в рамках проєкту проводили фахівці Харківського інституту соцдосліджень методом Computer-Assisted Personal Interviews (CAPI). Було проведено 1 500 face-to-face інтерв’ю за допомогою випадкової вибірки в 41 населеному пункті різного розміру, що презентували п’ять макрорегіонів України (Схід, Захід, Південь, Північ, Центр).

  • Національний план вакцинації від COVID-19 передбачає, що всіх українців прищеплять за державний кошт. Цей план складається з пʼяти етапів. На останньому вакцинують усіх, хто не потрапляє до груп ризику.
  • Україна веде перемовини із топвиробниками вакцини від коронавірусу, але з якими саме — невідомо, адже уклали договір про конфіденційність. Країна отримуватиме вакцину двома шляхами: через глобальну ініціативу COVAX та через безпосередню закупівлю у виробників. Вже у першому півріччі цього року Україна безкоштовно отримає від COVAX 8 мільйонів доз: це будуть препарати AstraZeneca, Novavax, Pfizer і Moderna. Окрім цього, COVAX розглядає додаткову поставку Україні ще 210 тисяч доз вакцини Pfizer.
  • Наприкінці 2020 року Міністерство охорони здоров’я уклало перший контракт на поставку вакцини від коронавірусу. Вакцина CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech перебуває на фінальному етапі клінічних досліджень і може бути зареєстрована найближчим часом. За різними даними, її ефективність становить від 50 до 97%, але офіційні результати компанія ще не оприлюднила.