Глава МОЗ Степанов: Україна веде перемовини із «топкомпаніями» щодо закупівлі вакцин. У вільному продажу вони мають зʼявитися до літа

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Глава МОЗ Степанов: Україна веде перемовини із «топкомпаніями» щодо закупівлі вакцин. У вільному продажу вони мають зʼявитися до літа

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Україна веде перемовини із топвиробниками вакцини від коронавірусу, але з якими саме — невідомо, адже уклали договір про конфіденційність. Про це міністр охорони здоровʼя Максим Степанов розповів в інтервʼю Інтерфаксу й запевнив, що ці виробники мають бездоганну репутацію.

Україна вакцину від коронавірусу буде отримувати двома шляхами: через глобальну ініціативу COVAX та через безпосередню закупівлю у виробників. Вже у першому півріччі 2021 року Україна безкоштовно отримає від COVAX 8 мільйонів доз: це будуть препарати AstraZeneca, Novavax, Pfizer і Moderna. Окрім цього, COVAX розглядає додаткову поставку Україні ще 210 тисяч доз вакцини Pfizer.

Нагадаємо, що Україна вже замовила 1,9 мільйона доз вакцини від коронавірусу китайської компанії Sinovac Biotech. Її ефективність сягає 97%, але випробування ще тривають.

Всі препарати будуть закуповувати не через державне підприємство «Медичні закупівлі» — їх звинуватили у неефективній роботі, а через британську компанію Crown Agents.

Степанов припустив, що вже до літа 2021 року вакцини зʼявляться у достатній кількості на комерційному ринку.

Нагадаємо, національний план вакцинації від COVID-19 передбачає, що всіх українців прищеплять за державний кошт. Цей план складається з пʼяти етапів. На останньому вакцинують усіх, хто не потрапляє до груп ризику.