Китайська вакцина Sinovac на третьому етапі випробувань показала ефективність понад 50%. Саме її закупила Україна

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Вакцина від коронавірусу китайської компанії Sinovac під час третього — завершального — етапу випробувань показала загальну ефективність у 50,38% і може бути дієвою проти різних штамів хвороби. Саме цей препарат замовила Україна для вакцинації населення.

Про це повідомляє китайська урядова агенція новин Xinhua із посиланням на заяву директора компанії.

Третю фазу випробувань проводили у Бразилії, Індонезії та Туреччині на медиках. У Туреччині ефективність вакцини була 91,25%, в Індонезії — 65,3%. У Бразилії вакцина була ефективна у 100% важких випадків, у легких — 78%. Її загальний показник ефективності склав 50,38%.

Нагадаємо, на початку січня глава Міністерства охорони здоровʼя України Максим Степанов заявляв: «Якщо ефективність китайської вакцини Sinovac буде меншою за 70% — Україні повернуть гроші». Проте він наголошував, що навіть ефективності понад 50% достатньо для підтвердження її дієвості та затвердження більшістю медичних регуляторів, які є у світі (ВООЗ, Управління продовольства і медикаментів США).

«Різні результати в різних країнах — це абсолютно нормально, адже клінічні випробування залежать від безлічі факторів. [...] Ми виявили, що вакцина може нейтралізувати «британський» штам коронавірусу. Наразі вивчаємо її ефективність проти штаму з Південно-Африканської Республіки», — заявив директор компанії.

Наприкінці 2020 року Міністерство охорони здоров’я уклало перший контракт про поставку вакцини від коронавірусу. Вакцина CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech перебуває на фінальному етапі клінічних досліджень і може бути зареєстрована найближчим часом. За різними даними, її ефективність становить від 50 до 97%, але офіційні результати компанія ще не оприлюднила.

Головні переваги цієї вакцини — не потребує особливих умов для зберігання та порівняно недорога. За 1,9 мільйона доз Україна сплатила мільярд гривень — по 504 гривні за кожну. Якщо все буде добре, першу поставку очікують уже в лютому.