Глава МОЗ: Якщо ефективність китайської вакцини Sinovac буде меншою за 70% — Україні повернуть гроші

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Глава Міністерства охорони здоровʼя Максим Степанов заявив, що ефективність вакцини від коронавірусу китайської компанії CoronaVac (виробництва Sinovac Biotech) за укладеним договором повинна бути не менше ніж 70%. В іншому випадку Україні відшкодують гроші в повному обсязі. Але в МОЗ поки очікують кінцевих результатів досліджень.

Про це Степанов повідомив на брифінгу, реагуючи на оприлюднені напередодні дані випробувань ефективності цієї вакцини у Бразилії.

«Учора на пресконференції у Бразилії повідомили, що загальна ефективність вакцини від коронавірусу Sinovaс становить трохи більше ніж 50%. […] Але навіть ефективності понад 50% достатньо для підтвердження її дієвості та затвердження більшістю медичних регуляторів, які є у світі. Це стосується і ВООЗ, FDA щодо дозволу використання вакцини, тобто вона повинна мати ефективність понад 50%. Але ми заклали вищі вимоги до ефективності. У договорі з цим виробником вакцин зазначена […] ефективність на рівні не менше 70%», — наголосив Степанов.

Він підкреслив, що у випадку, якщо вакцина не відповідатиме цим вимогам, компанія-виробник відшкодує Україні всі кошти.

Водночас, коментуючи дані бразильських випробувань, міністр зазначив, що компанія-виробник ще має оприлюднити пімсумкові висновки досліджень. «Ці клінічні дослідження проводили в різних країнах світу, і ми повинні побачити узагальнений звіт. Це міжнародна практика, і весь світ спирається на офіційні дані», — додав він.

Крім того, Степанов нагадав, що в Україні вакцинація від коронавірусу розпочнеться, як і планували, у лютому. МОЗ планує найближчим часом підписати договори з іншими виробниками. Хоча в кінці грудня 2020 року міністр заявляв, що перші поставки вакцин в Україну змістилися на березень.

Зазначимо, напередодні у Бразилії на пресконференції оприлюднили результати досліджень китайської вакцини Sinovac, які провели науковці з бразильського інституту «Бутантан». За їхніми даними, вакцина показала «загальну ефективність» 50,38%. Ці дані включають результати тестування хворих з дуже легкою формою, тобто тих, які не мали симптомів захворювання і не потребували госпіталізації.

  • За контрактом із Sinovac Biotech Україна повинна отримати 1,9 мільйона доз. Україна заплатила за кожну дозу 504 гривні. Вакцинувати населення будуть безкоштовно, але в першу чергу людей з груп ризику.
  • Українська фармкомпанія «Лекхім» планує поставити в Україну першу партію китайської вакцини в лютому або на початку березня.
  • «Лекхім» хотіла провести в Україні третій етап випробувань вакцини від Sinovac Biotech, що дозволило б швидше і дешевше отримати препарат, але цю можливість втратили через Міністерство охорони здоровʼя.