Фармкомпанія «Лекхім»: В Україні хотіли провести третій етап випробувань китайської вакцини Sinovac. Але втратили цю можливість через МОЗ

Автори:
Ангеліна Шеремет, Катерина Коваленко
Дата:
Фармкомпанія «Лекхім»: В Україні хотіли провести третій етап випробувань китайської вакцини Sinovac. Але втратили цю можливість через МОЗ

Getty Images / «Бабель»

Українська фармацевтична компанія «Лекхім» хотіла провести в Україні третій етап випробувань китайської вакцини від коронавірусу Sinovac Biotech. Це дозволило б швидше і дешевше отримати препарат.

Про це журналістам повідомив глава наглядової ради «Лекхіму» Валерій Печаєв.

«Лекхім» хотів проводити в Україні третю фазу випробувань вакцини Sinovac Biotech влітку. Компанія була готова провести випробування на 1 500 добровольцях за свої гроші. Але у ВООЗ рекомендували проводити тестування на 6 тисячах.

«Звісно, «Лекхім» самостійно не зміг би це фінансувати. Ми звернулися до уряду й президента, щоб зробити це разом. Але нам відмовили», — сказав Печаєв. Якби «Лекхім» провела в Україні третю фазу випробувань, країна могла б отримати вакцину швидше і дешевше, уточнив він.

  • Наприкінці 2020 року Міністерство охорони здоров’я уклало перший контракт про поставку вакцини від коронавірусу. Вакцина CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech перебуває на фінальному етапі клінічних досліджень і може бути зареєстрована найближчим часом. За різними даними, її ефективність становить від 50 до 97%, але офіційні результати компанія ще не оприлюднила.
  • Головні переваги цієї вакцини — не потребує особливих умов для зберігання та порівняно недорога. За 1,9 мільйона доз Україна сплатила мільярд гривень — по 504 гривні за кожну. Якщо все буде добре, першу поставку очікують уже в лютому.