«Закарпаття за вакцину»: МЗС вимагає офіційних вибачень від словацького прем’єра

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Міністерство закордонних справ вимагає офіційних вибачень від прем’єра Словаччини Ігоря Матовича. Той пожартував, що пообіцяв Росії українське Закарпаття за вакцину від коронавірусу.

Про це пише пресслужба МЗС.

«Незалежно від мотивів, жанру чи контексту, заяви глави словацького уряду, які напряму зачіпають територіальну цілісність України, є категорично неприйнятними і такими, що негативно впливають на дружню і добросусідську атмосферу українсько-словацьких відносин», — пояснили там.

У МЗС наголосили, що особливо образливими такі речі є у контексті окупації Криму та частини Донбасу. Тому там вимагають офіційних вибачень від Матовича.

«Посол України Юрій Мушка також здійснив відповідний демарш в МЗС Словацької Республіки», — розповіли у відомстві.

  • Прем’єр-міністр Словаччини Ігор Матович невдало пожартував про передачу українського Закарпаття Росії в обмін на її вакцину від коронавірусу.
  • На початку березня уряд Словаччини підтвердив, що придбав у Росії 2 млн доз їхньої вакцини від коронавірусу «Супутник V». Це викликало суспільне обурення в країні, а дві невеликі партії пригрозили виходом із коаліції через такі домовленості прем’єра.