Міністр Резніков: Україна використає російську вакцинацію в ОРДЛО у судах — як доказ, що РФ контролює території

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Міністр Резніков: Україна використає російську вакцинацію в ОРДЛО у судах — як доказ, що РФ контролює території

УНІАН / Ратинський В’ячеслав

Щеплення населення окупованих територій Донбасу російською вакциною «Супутник» — це підтвердження того, що Росія контролює бойовиків. Про це міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков розповів в інтервʼю Укрінформу.

«У будь-якому разі, якщо російська влада на українській території без нашої згоди проводить якісь випробування на людях невідомої і несертифікованої у нас вакцини, це є порушенням українських законів. Вони наражають населення України на ризик і нестимуть за це відповідальність. Але головне, що таким чином вони ще раз підтверджують наявність контролю з боку Росії на цих окупованих територіях. І цим ми обов’язково скористаємося в усіх міжнародних судових інстанціях», — наголосив Резніков.

Зазначимо, що бойовики «ЛНР» і «ДНР» 1 лютого заявили про початок масової вакцинації від коронавірусу. Щеплення робитимуть спірною вакциною «Супутник V», яку завезли з РФ. Але Російський фонд прямих інвестицій (РФПІ) спростував інформацію, що постачає вакцини на окупований Донбас.

Низка зарубіжних науковців вимагає у розробників вакцини «Супутник V» надати більше даних про дослідження. Також вони просять журнал The Lancet опублікувати первинні дані про вакцину, які не були оприлюднені, і це спровокувало скандал у наукових колах. Учені хочуть переконатися в вірогідності даних, але в Росії відмовляють.

Згідно з планом Міністерства охорони здоров’я України, перша хвиля вакцинації, яка орієнтовно розпочнеться з 15 лютого, розрахована й на мешканців окупованих територій. Російська вакцина «Супутник V» попередньо не потрапить на український ринок — за словами президента Володимира Зеленського, це пов’язано з питаннями до її якості.