У Росії від коронавірусу, ймовірно, померло у 6 разів більше людей, ніж в офіційній статистиці. Це підтверджують дані смертності

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Plastifikator x «Бабель»

Федеральна служба державної статистики Росії опублікувала дані про смертність у країні за 2020 рік. Згідно з нею, надлишкова смертністьстановила 358 тисяч людей, майже всі вони можуть бути жертвами коронавірусу. Офіційна ж статистика в Росії запевняє, що від наслідків хвороби у 2020 році померли 57 тисяч росіян.

Про це пише Meduza.

Раніше віцепрем’єр РФ Тетяна Голікова визнавала, що надлишкова смертність у країні на 81% пов’язана з коронавірусом. Водночас дані департаменту охорони здоров’я Москви демонструють, що надлишкова смертність на 98—100% пов’язана саме з коронавірусною інфекцією.

Якщо вважати, що вся надлишкова смертність у 2020 році в Росії сталася через коронавірус, то кількість померлих від хвороби у 6,5 раза перевищує офіційні дані. Це означає, що РФ насправді посідає друге місце у світі за кількістю смертей від хвороби, а також перебуває серед «лідерів» за кількістю померлих на 100 тисяч населення.

Вважається, що даними про смертність складно маніпулювати, адже вони формуються за кількістю виданих у Росії довідок про смерть, без яких померлих не можуть поховати родичі. У теорії не вся надлишкова смертність може бути пов’язана з коронавірусом, але на практиці саме ці дані дозволяють встановити справжню кількість випадків зараження та смертей.

Таким чином, з огляду на статистику, у 2020 році від коронавірусу в Росії померли понад 350 тисяч людей. Найгіршими були листопад (надлишкова смертність — 80 тисяч) і грудень (96 тисяч).

До таких показників призвели дії російської влади улітку, коли там послабили карантин через економічні втрати, а також для підготовки голосування за поправки до Конституції. Через це вірус почав поширюватися не лише в маленьких групах, які безпосередньо стикалися з хворобою на початку пандемії, але й в значно більших соціальних групах.

Якщо знати точну кількість померлих від коронавірусу, то можна встановити точну кількість випадків зараження. Летальність від коронавірусу вчені визнають на рівні 0,66%. Таким чином, у Росії станом на січень 2021 року на коронавірус перехворіло приблизно 45—47% населення.