Президент Чехії Земан попросив Путіна поставляти в країну російську вакцину «Супутник V»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Президент Чехії Земан попросив Путіна поставляти в країну російську вакцину «Супутник V»

Президент Чехії Мілош Земан звернувся до президента Росії Володимира Путіна з проханням почати поставки в країну вакцини «Супутник V». Про це Земан заявив в ефірі CNN.

«Якщо я правильно поінформований, то його [прохання про постачання вакцини] буде задоволено», — сказав Земан.

Водночас, президент Чехії уточнив, що для застосування вакцини у країні їй необхідно буде ще пройти реєстрацію. Хоча сам він вважав би схвалення препарату національним регулятором лікарських засобів (SUKL) — «абсолютно достатнім».

Разом із тим в уряді раніше наполягали, що російську вакцину можна розглядати тільки після офіційного схвалення Європейським агентством лікарських засобів (EMA).

Наразі у Європі тільки Угорщина вирішила вакцинувати населення російською вакциною. Нею прищеплюють громадян віком від 60 років, без хронічних захворювань.

Угорщина зареєструвала цю вакцину 21 січня, попри застереження ЄС. Окрім неї, препарат схвалили регуляторні органи в Аргентині, Болівії, Сербії, Алжирі, Палестині, Венесуелі, Парагваї, Білорусі, Вірменії та Туркменістані.

  • Низка зарубіжних науковців вимагають від розробників вакцини «Супутник V» надати більше даних про дослідження. Також вони просять журнал The Lancet опублікувати первинні дані про вакцину, які не були оприлюднені, що спровокувало скандал у наукових колах. Учені хочуть переконатися у вірогідності даних, але в Росії відмовляють.
  • Медичний журнал The Lancet опублікував підсумки третьої фази випробувань препарату «Супутник V». Вакцина виявилася ефективною на 91,6%, раніше її творці заявляли про 95%.