Держдеп США проголосив нову стратегію зовнішньої політики: наголос на дипломатичних методах і відмові від військового втручання

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Держдеп США проголосив нову стратегію зовнішньої політики: наголос на дипломатичних методах і відмові від військового втручання

U.S. Embassy Moldova / Flickr

У Державному департаменті США проголосили нову стратегію зовнішньої політики держави, що базуватиметься, в першу чергу, на дипломатичних зусиллях. За словами держсекретаря Ентоні Блінкена, нова адміністрація буде налагоджувати відносини з союзниками та гідно протистояти Росії, Китаю та Ірану без прямого використання військових сил.

Про це повідомляє «Голос Америки».

«Наша здатність бути ефективними дипломатами не останнім чином залежить від сили нашого війська», — наголосив Блінкен, пояснюючи відхід від стратегії військових втручань.

Він виділив вісім цілей зовнішньої політики адміністрації президента Джо Байдена, що долають ізоляціонізм, якого дотримувався його попередник Дональд Трамп;

  • подолати COVID-19 та посилити глобальну охорону здоров’я;
  • відвернути економічну кризу та побудувати стабільнішу та більш інклюзивну глобальну економіку;
  • оновити міць демократії в США, а відтак у світі;
  • створити гуманну та ефективну систему імміграції;
  • пожвавити відносини з союзниками та партнерами;
  • подолати кліматичну кризу та стимулювати використання «зеленої енергетики»;
  • забезпечити лідерство США в сфері технологій;
  • вирішити «найбільше геополітичне випробування ХХІ століття» — відносини з Китаєм.

«Перш за все ми відновимо демократію, яка перебуває під загрозою. Нова доповідь від незалежного спостерігача Freedom House говорить, що авторитаризм і націоналізм піднімають голову в усьому світі. Уряди стають менш відкритими. Вони втратили довіру людей», — заявив Блінкен.

Як зазначив чиновник, озвучені пріоритети — найбільш термінові, однак поза списком лишилося ще багато інших важливих елементів. Блінкен також додав, що питання зовнішньої та внутрішньої політики, дипломатії та вирішення власних проблем США відповідно до нової стратегії нероздільно пов’язані.

«Всі ці питання — одночасно і внутрішні, і зовнішні. І ми маємо ставитись до них саме так, інакше ми зазнаємо невдачі», — сказав держсекретар.

За його словами, подолання коронавірусу в світі означає вакцинацію людей як в Америці, так і в усьому світі, а очолення глобальної економіки — «правильні інвестиції США» та спротив несправедливим економічним і торговим відносинам, що їх практикує Китай.

«Вирішення змін клімату означає інвестування в стійкість та «зелену» енергетику в США і очолення глобальних зусиль зі зменшення вуглецевого забруднення в світі. Більш, ніж будь-коли в моїй кар’єрі чи може навіть у житті, відмінності між внутрішньою та зовнішньою політикою просто відпали», — підкреслив Блінкен.