Байден відмовився від санкцій проти кронпринца Саудівської Аравії. Розвідка США визнала його відповідальним за вбивство Хашоггі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Байден відмовився від санкцій проти кронпринца Саудівської Аравії. Розвідка США визнала його відповідальним за вбивство Хашоггі

World Tourism Organization / Flickr

Попри обіцянку покарати лідерів Саудівської Аравії у своїй передвиборчій кампанії, президент США Джо Байден відмовився вводити санкції проти того, кого розвідка визначила відповідальним за вбивство журналіста Джамаля Хашоггі — кронпринца Мухаммеда бін Салмана.

Про це повідомляє CNN.

Вибір не карати принца підкреслює розрив між обіцянками до виборів і діями після перемоги, а також демонструє складність конфлікту з керівництвом неприємного союзника на нестабільному Близькому Сході.

Адміністрація Байдена розсекретила доповідь розвідки про обставини вбивства опозиційного саудівського журналіста, чого не хотів робити Дональд Трамп, який применшив важливість висновків про пряму причетність принца Мухаммеда.

У санкційному списку Казначейства США значиться колишній заступник голови розвідки та сил швидкого реагування королівської гвардії Саудівської Аравії, однак принца там нема.

Двоє представників адміністрації Байдена повідомили, що накладання санкцій на Мухаммеда взагалі не розглядалося як прийнятна відповідь через можливі ускладнення, що поставили б під загрозу військові інтереси США в Саудівській Аравії. В результаті Білий дім навіть не робив запит щодо розробки варіантів покарання для принца.

Американсько-саудівський опозиційний журналіст Джамаль Хашоггі

Omar Shagaleh / Anadolu Agency / Getty Images

У 2019 році Байден пообіцяв покарати відповідальних за вбивство Хашоггі так, як це ніколи не зробив би Дональд Трамп, і зробити з лідерів Саудівської Аравії вигнанців. За словами тоді ще кандидата Байдена, уряд королівства має «малу суспільну цінність» і повинен бути притягнутий до відповідальності.

Наразі президент уже вивів США з підтримки близькосхідної монархії у війні з Єменом і наказав припинити продаж певних типів зброї. Однак взаємини з королівством виявилися для Байдена надто цінними, щоб повністю відмовлятися від них, караючи людину, яка де-факто контролює Саудівську Аравію.

Представники Держдепу повідомили, що не припиняли жодних робочих переговорів між країнами, оскільки безпекова співпраця для США надто важлива. Здебільшого ці дії адміністрації Байдена збігаються з діями адміністрації Трампа, який вирішив не карати принца Мухаммеда.

Представники обох адміністрацій у приватних розмовах визнавали, що Саудівська Аравія є занадто важливим партнером в антитерористичних заходах і регіональній протидії Ірану, що робить будь-які спроби послабити взаємини практично неможливими.

  • Журналіст Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня 2018 року, після того як зайшов до консульства Саудівської Аравії у Стамбулі. Турецькі спецслужби заявили, що журналіста задушили, щойно він увійшов до будівлі, після чого його тіло розчленували та знищили. За інформацією ЦРУ, наказ про вбивство Хашоггі віддав принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман аль Сауд. У 2019 році прокуратура Саудівської Аравії оголосила, що за вбивство Хашоггі до смертної кари засудили 5 осіб. Згодом ці вироки змінили на увʼязнення.
  • Адміністрація президента США суттєво занизила статус принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана, який де-факто керує близькосхідною монархією. Джо Байден вважає аравійським лідером лише короля Салмана ібн Абдул-Азіз аль Сауда та планує будувати подальші взаємини саме з ним.
  • Експрезидент Дональд Трамп хвалився, що захистив принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана після вбивства журналіста Джамаля Хашоггі, який працював у США та критикував королівську сім’ю. Цитати Дональда Трампа про заходи з порятунку спадкоємця саудівського престолу наводить у своїй книзі розслідувач Вотергейтського скандалу Боб Вудвард.