США опублікували доповідь розвідки про вбивство журналіста Хашоггі. Операцію схвалив особисто принц Саудівської Аравії

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
США опублікували доповідь розвідки про вбивство журналіста Хашоггі. Операцію схвалив особисто принц Саудівської Аравії

Omar Shagaleh / Anadolu Agency / Getty Images

США розсекретили доповідь розвідки про обставини вбивства журналіста Джамаля Хашоггі. Згідно з документом, операцію із захоплення та вбивства колумніста The Washington Post, опозиційного до королівської сім’ї Саудівської Аравії, схвалив особисто кронпринц Мухаммед бін Салман.

Про це повідомляє CNN.

«За нашими оцінками, кронпринц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман схвалив операцію із захоплення та вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашоггі у Стамбулі», — йдеться в доповіді.

Американська розвідка дійшла такого висновку, оскільки Мухаммед контролює ухвалення рішень у королівстві та підтримує насильницькі заходи щодо саудівських дисидентів, які проживають за кордоном.

Розвідка США вважає, що з 2017 року принц Саудівської Аравії має «абсолютний контроль» над спецслужбами, тому вбивство Хашоггі не могло відбутися без його відома.

Кронпринц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман.

Alberto Pezzali / NurPhoto via Getty Images

«Малоймовірно, що саудівські посадовці могли організувати операцію такого роду без дозволу кронпринца», — зазначається в доповіді.

Документ також розкриває обставини операції зі вбивства журналіста — для цього команда з 15 саудівських агентів прибула до Стамбулу в жовтні 2018 року. Серед них були представники відомства з питань ЗМІ при королівському суді, якими керував радник Мухаммеда, і семеро бійців елітного підрозділу охорони принца, відомого як Сили швидкого реагування.

Американська розвідка також уточнює, що в період планування вбивства Хашоггі принц створив у державному апараті атмосферу страху, в якій посадовці побоювалися звільнення чи арешту в разі невиконання поставлених задач.

Очікується, що публікація документа стане головним кроком у змінах відносин між США і близькосхідною монархією, якою де-факто керує принц Мухаммед. Учора президент Джо Байден мав телефонну розмову з королем Салманом бін Абдул-Азізом аль Саудом, але її подробиці наразі невідомі.

  • Журналіст Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня 2018 року, після того як зайшов до консульства Саудівської Аравії у Стамбулі. Турецькі спецслужби заявили, що журналіста задушили, щойно він увійшов до будівлі, після чого його тіло розчленували та знищили. За інформацією ЦРУ, наказ про вбивство Хашоггі віддав принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман аль Сауд. У 2019 році прокуратура Саудівської Аравії оголосила, що за вбивство Хашоггі до смертної кари засудили 5 осіб. Згодом ці вироки змінили на увʼязнення.
  • Адміністрація президента США суттєво занизила статус принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана, який де-факто керує близькосхідною монархією. Джо Байден вважає аравійським лідером лише короля Салмана ібн Абдул-Азіз аль Сауда та планує будувати подальші відносини саме з ним.
  • Експрезидент США хвалився, що захистив принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана після вбивства журналіста Джамаля Хашоггі, який працював у США та критикував королівську сім’ю. Цитати Дональда Трампа про заходи з порятунку спадкоємця саудівського престолу наводить у своїй книзі розслідувач Вотергейтського скандалу Боб Вудвард.