Байден поговорив з королем Саудівської Аравії і готується опублікувати доповідь розвідки про вбивство журналіста Хашоггі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Байден поговорив з королем Саудівської Аравії і готується опублікувати доповідь розвідки про вбивство журналіста Хашоггі

POMED / Flickr

Президент США Джо Байден провів переговори з королем Саудівської Аравії Салманом бін Абдул-Азізом аль Саудом напередодні публікації розсекреченої доповіді розвідки про вбивство опозиційного до режиму Ер-Ріяда журналіста Джамаля Хашоггі. Наразі подробиць про розмову між двома лідерами немає, однак відомо, що вона пройшла «успішно».

Про це повідомляє CNN.

Доповідь, публікацію якої вимагав Конгрес США, має бути оприлюднена в найближчий час, оскільки раніше в Білому домі заявляли, що це відбудеться не раніше, ніж Байден і Салман поговорять по телефону. Очікується, що зміст доповіді зачепить кронпринца Мухаммеда бін Салмана, який де факто керує країною.

Публікація доповіді стане останнім кроком Байдена у змінах формату відносин з близькосхідною монархією. У п’ятницю конгресмени від Демократичної партії планують ухвалити резолюцію, яка покладе на принца Мухаммеда відповідальність за вбивство і розчленування Хашоггі у консульстві Саудівської Аравії в Стамбулі, а також за грубе порушення прав людини в країні.

Кронпринц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман

Palácio do Planalto / Flickr

Адміністрація Байдена зазначає, що повністю віддана безпеці королівства, але водночас позбавляє його підтримки у війні з Єменом, яку принц Мухаммед розпочав шість років тому. Президент США також розпорядився припинити поставки деяких видів зброї до Саудівської Аравії.

До публікації доповіді зобов’язує закон, що вимагає від директора національної розвідки надати комітетам Конгресу несекретні документи, що містять докази причетності посадовців Саудівської Аравії до вбивств.

На переконання колишнього чиновника Білого дому, який багато років працював за близькосхідним напрямком, Байден використає публікацію доповіді для того, щоб підживити невдоволення Конгресу діями саудівського керівництва.

«Я думаю, це також спосіб адміністрації довести до відома Саудівської Аравії: «Ми не будемо захищати вас від наслідків поганої поведінки, тож краще уникати такої поведінки», — сказав Денніс Росс.

Колишній посадовець вважає, що президент хоче продемонструвати остаточний кінець ери Дональда Трампа, який дуже прихильно ставився до Мухаммеда та захистив його від гніву Конгресу через вбивство Хашоггі та відмовився засуджувати його через це. Експрезидент проігнорував висновки розвідки про причетність принца до вбивства, і наголосив, що поки саудити купують зброю на мільярди доларів, він не буде псувати відносини з королівством.

  • Журналіст Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня 2018 року, після того як зайшов до консульства Саудівської Аравії у Стамбулі. Турецькі спецслужби заявили, що журналіста задушили, щойно він увійшов до будівлі, після чого його тіло розчленували та знищили. За інформацією ЦРУ, наказ про вбивство Хашоггі віддав наслідний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман аль Сауд. У 2019 році прокуратура Саудівської Аравії оголосила, що за вбивство Хашоггі до смертної кари засудили 5 осіб. Згодом ці вироки змінили на увʼязнення.
  • Адміністрація президента США суттєво занизила статус принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана, який де-факто керує близькосхідною монархією. Джо Байден вважає аравійським лідером лише короля Салмана ібн Абдул-Азіз аль Сауда, і планує будувати подальші відносини саме з ним.
  • Президент США хвалився, що захистив принца Саудівської Аравії Мухаммеда бін Салмана після вбивства журналіста Джамаля Хашоггі, який працював у США та критикував королівську сім’ю. Цитати Дональда Трампа про заходи з порятунку спадкоємця саудівського престолу наводить у своїй книзі розслідувач Вотергейтського скандалу Боб Вудвард.