Адміністрація Байдена готується розсекретити доповідь спецслужб про вбивство саудівського журналіста Хашоггі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Адміністрація Байдена готується розсекретити доповідь спецслужб про вбивство саудівського журналіста Хашоггі

Chris McGrath / Getty Images

Адміністрація президента США готується до випуску розсекреченої доповіді розвідки щодо вбивства саудівського журналіста Джамаля Хашоггі, за яким, ймовірно, стоїть кронпринц Мухаммед бін Салман. Очікується, що Джо Байден зателефонує його батьку — королю Саудівської Аравії Салману та поділиться з ним цією інформацією.

Про це повідомляє The Guardian.

В Білому домі підтвердили, що розмова між лідерами двома держав має відбутися в найближчий час, і що розсекречена доповідь готується до публікації. Оголошення відбулося на тлі закликів саудівської опозиції та правозахисників «нанести удар» режиму, який де факто контролює принц Мухаммед.

Спадкоємця престолу звинувачують в численних порушеннях прав людини, і його опоненти сподіваються, що нова адміністрація США запровадить жорсткі санкції проти Саудівської Аравії. Подібне було неможливо за президентства Дональда Трампа — колишній американський лідер високо цінував дружбу з принцем Мухаммедом та продовжив укладати з ним угоди на продаж зброї.

Кронпринц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман

Alberto Pezzali / NurPhoto via Getty Images

За попередніми витоками з доповіді розвідки випливало, що замовник вбивства американсько-саудівського опозиційного журналіста Хашоггі — саме принц Мухаммед.

У Білому домі анонсували «відповідні дії» на брутальне вбивство, яке сталося в консульстві Саудівської Аравії у турецькому Стамбулі, однак точно не зрозуміло, у чому вони полягатимуть. На думку експертів, санкції стосуватимуться не принца, а державних підприємств країни та її інвестиційного фонду.

При цьому в ООН вважають, що санкції «як мінімум» мають включати в себе замороження рахунків і активів принца Мухаммеда, якщо буде доведено, що замовник вбивства — саме він. Також в Організації переконані, що Байдену слід натиснути на саудівських посадовців, щоб визначити місцеположення решток Хашоггі, і добитися для дітей покійного журналіста можливості виїжджати за межі країни.

  • Журналіст Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня 2018 року, після того як зайшов до консульства Саудівської Аравії у Стамбулі. Турецькі спецслужби заявили, що журналіста задушили, щойно він увійшов до будівлі, після чого його тіло розчленували та знищили. За інформацією ЦРУ, наказ про вбивство Хашоггі віддав спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман аль Сауд. У 2019 році прокуратура Саудівської Аравії оголосила, що за вбивство Хашоггі до смертної кари засудили 5 осіб. Згодом ці вироки змінили на увʼязнення.