Байден не розглядає принца Саудівської Аравії як главу держави. Насправді той має повну владу над королівством

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Байден не розглядає принца Саудівської Аравії як главу держави. Насправді той має повну владу над королівством

Alberto Pezzali / NurPhoto via Getty Images

Адміністрація президента США суттєво занизила статус принца Саудівської Аравії Мохаммеда бін Салмана, який де-факто керує близькосхідною монархією. Джо Байден вважає аравійським лідером лише короля Салмана ібн Абдул-Азіз аль Сауда, і планує будувати подальші відносини саме з ним.

Про це пише Business Insider.

Після інавгурації новий американський президент телефонував низці іноземних лідерів, однак зазначив, що не планує зв’язуватися з принцом Мохаммедом. Як заявили в Білому домі, нова влада планує змінити формат відносин із Саудівською Аравією.

«Рівнею президента є король Салман», — повідомила речниця адміністрації Байдена Джен Псакі та додала, що телефонувати Байден буде саме йому.

Зміна статусу принца Мохаммеда демонструє серйозність Байдена щодо змін у відносинах із королівством. 35-річний спадкоємець престолу має майже повний контроль над державою, тоді як його немічний 85-річний батько усунутий від політичних справ.

Це може вказувати на те, що президент США не збираєтсья давати принцу нових шансів після численних порушень прав людини у країні, а також після резонансного вбивства журналіста Джамаля Хашоггі, опозиційного до правлячого режиму. Принаймні Байден обіцяв зайняти жорстку позицію стосовно Саудівській Аравії протягом останнього року влади свого попередника Дональда Трампа, який усіляко сприяв планам Мохаммеда.

Однак після отримання президентських повноважень Байден не критикував саудівського принца через замовлення вбивства Хашоггі, який працював у виданні The Washington Post, а також не вжив ніяких заходів, щоб вивести США з війни Саудівської Аравії проти Ємену.

Формально Мохаммед займає посади прем’єр-міністра та міністра оборони, тому Білий дім може розглядати на рівні свого міністра оборони Ллойда Остіна. Однак подібне ставлення до принца несе ризики з огляду на його широкі владні можливості в королівстві. Зважаючи на поганий стан здоров’я короля Салмана, Байдену, ймовірно, доведеться розмовляти з принцом Мухаммедом, який є першим у черзі на престол.

Король Салман отримав владу у 2015, а вже за два роки передав більшість своїх повноважень Мохаммеду. Це фактично відсунуло чинного спадкоємця королівства Мохаммеда бін Найєфа, якого у 2020 році заарештували через підозру в корупції.

На початку лютого глава Держдепу Ентоні Блінкен заявив своєму саудівському колезі Фезалу бін Фаргану аль Сауду, що припинення війни в Ємені та покращення у сфері прав людини в королівстві — ключові пріоритети нової адміністрації США. Судячи з усього, спроби Білого дому не марні — відтоді Саудівська Аравія звільнила низку репресованих активістів.

  • Журналіст Джамаль Хашоггі зник 2 жовтня 2018 року, після того як зайшов до консульства Саудівської Аравії у Стамбулі. Турецькі спецслужби заявили, що журналіста задушили, щойно він увійшов до будівлі, після чого його тіло розчленували та знищили. За інформацією ЦРУ, наказ про вбивство Хашоггі віддав спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед бін Салман аль Сауд. У 2019 році прокуратура Саудівської Аравії оголосила, що за вбивство Хашоггі до смертної кари засудили 5 осіб. Згодом ці вироки змінили на увʼязнення.