Атака хакерів на відомства США: від зламу постраждали 50 організацій, серед яких Міноборони

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Виконавчий директор компанії FireEye, яка працює в сфері кібербезпеки, заявив, що під час недавньої масштабної кібератаки постраждали близько 50 організацій, серед яких державні відомства США.

Про це повідомляє СBS News.

За словами Кевіна Мандіа, близько 18 тисяч організацій після атаки виявили шкідливий код, але серйозно постраждали лише 50. Мандіа зазначив, що серед атакованих — Держказначейство США, міністерства внутрішньої безпеки і оборони, Управління реконструкції та стабілізації, а також низка інших організацій. Він додав, що хакери, за якими найімовірніше стоять російські спецслужби, цілилися саме в ключові відомства США.

Манді також підтвердив висновки Microsoft і ФБР про те, що атаку проводили через програмне забезпечення SolarWinds Orion, але він зазначив, що це була лише підготовка до масованого нападу. Почалося все в жовтні 2019 року — хакери почали непомітно міняти звичайні коди, а у березні 2020 року вони впровадили шкідливий код.

  • Влада США ще в жовтні цього року звинуватила російських хакерів у кібератаці на американські держустанови. 10 грудня стало відомо, що невідомі хакери зламали мережу провідної компанії з кібербезпеки FireEye і викрали цифрові інструменти, за допомогою яких фахівці виявляли уразливості в системах захисту інших компаній і урядів.
  • Видання The Washington Post з посиланням на обізнані з ситуацією джерела заявило, що злам став справою рук спецслужб Росії. У звʼязку із цим Центр кібербезпеки України попередив про загрози. The Wall Street Journal повідомляло, що хакери почали зламувати систему кіберзахисту держорганів США ще в березні 2020 року.
  • ЗМІ писали, що від атаки постраждали системи Мінфіну і Міністерства торгівлі США, а за самою атакою стоїть група Cozy Bear (APT29), яка повʼязана з російськими спецслужбами. У Кремлі причетність до атаки заперечують.
  • 19 грудня держсекретар США Майк Помпео звинуватив Росію в причетності до масштабної кібератаки, а Трамп припустив, що за хакерами стоїть Китай.