Держсек США Помпео звинуватив Росію у масштабній кібератаці на американські держустанови. Трамп припустив, що за хакерами стоїть Китай

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Держсекретар США Майк Помпео звинуватив Росію у причетності до масштабної кібератаки на американські державні установи, яка тривала з весни 2020 року.

Про це він заявив у інтерв’ю американському журналісту Марку Левіну, яке опубліковано на сайті Державного департаменту США.

«Було докладено значних зусиль із використанням програмного забезпечення третьої сторони, щоб вбудувати код всередину урядових систем США, і тепер це проявляється в системах приватних компаній та урядів у всьому світі. Це були дуже значні зусилля, і я думаю, що зараз ми можемо досить чітко сказати, що саме росіяни займалися цим», — наголосив він.

За словами Помпео, Росія перебуває у списку «людей, які хочуть підірвати наш спосіб життя, нашу республіку, наші основні демократичні принципи».

«Володимир Путін залишається реальною загрозою для тих із нас, хто любить свободу, і ми повинні підготуватися до будь-чого. Сьогодні я вважаю Китай проблемою, яка дійсно є екзистенціальною загрозою, але я не применшую ризик, який несе наявність сотень і сотень ядерних боєголовок, здатних досягти Сполучених Штатів — величезний ризик для нас», — додав держсек США.

Водночас президент США Дональд Трамп на своїй сторінці у Twitter заявив, що за хакерською атакою на американські відомства може стояти Китай.

«Кібератака зустрічається набагато частіше у фейкових новинах, ніж є насправді. Я був повністю поінформований і все під контролем. Росія, Росія, Росія — це пріоритетне поспів’я, щойно щось трапляється... ЗМІ переважно з фінансових причин бояться обговорювати можливість того, що це міг бути Китай (він міг!)», — запевнив він.

Окрім цього Трамп припустив, що хакерській атаці могли зазнати й апарати з підрахунку голосів на президентських виборах.