Британія та США звинуватили Росію у масштабних кібератаках на Олімпійські ігри

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Videvo

Міністерство закордонних справ Великої Британії заявило, що російські хакери атакували Олімпійські ігри 2018 року та хотіли атакувати цьогорічні ігри у Токіо, аби зірвати їх. Про це повідомляє BBC.

Атаки на цьогорічні ігри сталися до того, як їх відклали на 2021 рік через коронавірус. Вважається, що хакерські атаки — відповідь Росії на те, що її виключили зі спортивних заходів за порушення допінгу.

МЗС зазначає, що Головне розвідувальне управління Росії (ГРУ) провело «кіберрозвідку» проти офіційних осіб та організацій, які були залучені до ігор. Йдеться про організаторів, спонсорів та постачальників логістичних послуг.

Міністр закордонних справ Британії Домінік Рааб назвав атаки «цинічними та божевільними».

Окрім цього, Міністерство юстиції США повідомляє, що росіяни стоять за кібератаками на зимові Олімпійські ігри 2018 року в Кореї. У цьому випадку операція була «під чужим прапором» — вона повинна була виглядати так, ніби до неї причетна Північна Корея або Китай. Тоді частина глядачів не змогли роздрукувати квитки на церемонію відкриття й, відповідно, потрапити на неї.

Associated Press повідомляє, що Мінʼюст США висунув звинувачення проти шести російських хакерів. Їх звинувачують у кібератаках у США, Франції, Україні та Південній Кореї. Імовірно йдеться про офіцерів ГРУ. За даними Міністерства, вони причетні до атак проти компаній у США, енергетичної системи України, організаторів Зимових Олімпійських ігор у Південній Кореї в 2018 році та проти учасників президентських виборів 2017 року у Франції. Крім того, на думку американської влади, хакери стояли за атакою вірусом NotPetya, від якого в 2017 році постраждали Україна, країни Західної Європи та США.