Німеччина звернулася до членів ЄС щодо введення санкцій проти Росії за кібератаку на Бундестаг

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Уряд Німеччини на початку червня звертався до країн-членів Євросоюзу з проханням спільно запровадити санкції проти Росії за масштабну кібератаку на німецький Бундестаг, яка сталася у 2015 році.

Про це пише Deutsche Welle із посиланням на копію відповіді уряду.

Уряд Німеччини вважає, що за нападом стоїть російська військова розвідслужба ГРУ. У відповіді зазначено, що причетність РФ підтверджують розвідслужби та «загальнодоступні джерела».

Країни ЄС поки не ухвалили рішення. У разі його прийняття Росія стане першою країною, проти якої введуть санкції за кібератаки. Відповідне законодавство Європарламент ухвалив ще в 2017 році. У 2019 році країни ЄС погодили режим введення санкцій за такі атаки. Він включає заборону на поїздки і заморожування активів.

Що сталося?

Внаслідок кібератаки у 2015 році хакери вкрали 16 Гб даних Бундестагу. Ідеться, зокрема, про електронні листи Ангели Меркель за 2012—2015 роки.

Експерти вважають, що до викрадення листування у 2015 році причетні російські хакери. Тоді один із росіян весь день перебував у будівлі парламенту Німеччини. Зазначають, що за день до того він намагався зламати офіційні акаунти, але зазнав невдачі через діакритичні знаки німецької мови.

Згодом Ангела Меркель заявила, що у Німеччини є докази того, що російські хакери причетні до кібератаки. Канцлер вважає, що Росія застосовує стратегію «гібридної війни», частиною якої є дезорієнтація та перекручування фактів. Росія свою причетність заперечує.