МЗС Німеччини викликало посла Росії через кібератаку на Бундестаг. У ній підозрюють російського хакера

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
МЗС Німеччини викликало посла Росії через кібератаку на Бундестаг. У ній підозрюють російського хакера

Carsten Koall / Getty Images

Міністерство закордонних справ Німеччини викликало на розмову посла Росії в країні Сергія Нечаєва через кібератаку на Бундестаг у 2015 році, в результаті якої викрали частину листування з депутатського бюро канцлера Ангели Меркель.

Про це повідомили у німецькому МЗС.

Нечаєва на розмову викликав держсекретар відомства Мігель Бергер, який засудив хакерську атаку на Бундестаг.

Одним із підозрюваних у справі є російський хакер Дмитро Бадін. Ордер на його арешт Федеральна прокуратура Німеччини видала 5 травня. Його також розшукує Федеральне бюро розслідувань США як учасника угрупування Fancy Bear, яке підозрюють у втручанні у вибори президента.

У МЗС наголошують, що Берлін домагатиметься введення кіберсанкцій ЄС проти відповідальних за хакерську атаку, в тому числі, проти Бадіна.

«Є достовірні свідчення того, що в момент атаки він [Бадін] належав до секретної служби ГРУ», — йдеться в заяві німецького відомства.

Що сталося?

Внаслідок кібератаки у 2015 році хакери вкрали 16 Гб даних Бундестагу. Ідеться, зокрема, про електронні листи Ангели Меркель за 2012—2015 роки.

Експерти вважають, що до викрадення листування у 2015 році причетні російські хакери. Тоді один з росіян весь день перебував у будівлі парламенту Німеччини. Зазначається, що за день до того він намагався зламати офіційні акаунти, але зазнав невдачі через діакритичні знаки німецької мови.

Згодом Ангела Меркель заявила, що у Німеччини є докази того, що російські хакери причетні до кібератаки. Канцлер вважає, що Росія застосовує стратегію «гібридної війни», частиною якої є дезорієнтація і перекручування фактів.

  • У Німеччині суд заборонив розвідці стежити за іноземцями за межами країни.
  • СБУ затримала хакера під ніком Sanix, який заволодів найбільшою базою даних за всю історію. Він продавав 773 млн електронних адрес і 21 млн паролів.