Spiegel: Російським хакерам вдалося зламати поштові акаунти канцелярії Меркель просто з Бундестагу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Spiegel: Російським хакерам вдалося зламати поштові акаунти канцелярії Меркель просто з Бундестагу

Viktor Berezkin \ TASS via Getty Images

Хакери отримали доступ до офіційних комп’ютерів канцлера Німеччини Ангели Меркель, у яких зберігалося листування її офісу та одного з членів Бундестагу. Слідчі переконані, що за зламом, який мав місце у 2015 році, стоїть секретна військова служба Росії.

Про це повідомляє Spiegel.

За даними німецького слідства, до рук російських хакерів потрапили листи від 2012 року. Інцидент стався під час святкування 70-ї річниці закінчення Другої світової війни в Бундестазі. Серед гостей були дипломати з багатьох країн, зокрема з Росії.

Тоді один з росіян весь день перебував у будівлі парламенту Німеччини. Зазначається, що за день до того він намагався зламати офіційні акаунти, але зазнав невдачі через діакритичні знаки німецької мови. Нарешті, у день святкування йому це вдалося.

Наразі невідомо, яку саме інформацію витягнув з листування користувач на ім’я Scaramouche, — комп’ютерна система після атаки кілька днів була паралізована. Слідство встановило, що весь обсяг вкрадених даних склав 16 Гб, тобто йдеться про тисячі листів з офісу Меркель за 2012—2015 роки. Також стало відомо, що атаки зазнали два акаунти електронної пошти канцлера.

Інцидент розслідували кримінальна поліція, управління з питань інформаційної безпеки та кілька приватних компаній. За час слідчих дій вилучили близько 300 серверів і направили запити про юридичну допомогу до 21 держави.

Spiegel не дав посилань на джерела.

За повідомленням Reuters, пресслужба німецького уряду наразі не коментує ситуацію.