Атака на FireEye: Центр кібербезпеки України попередив про загрози

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Атака на FireEye: Центр кібербезпеки України попередив про загрози

Fabian Grohs / Unsplash

Кібератака на американську компанію з кібербезпеки FireEye може означати також загрозу для українських інформаційних систем.

Про це повідомляють на сторінці Національного координаційного центру кібербезпеки України.

«Провідна американська компанія FireEye, що спеціалізується на кібербезпеці, за повідомленням її керівника зазнала потужної кібератаки. Внаслідок атаки були викрадені цифрові інструменти, за допомогою яких фахівці Red Team раніше виявляли уразливості в системах захисту інших компаній та урядів», — повідомляє центр.

Серед викрадених інструментів як прості скрипти для автоматичного збору даних про ціль, так і фреймворки. Вони, вважають у НКЦК, можуть бути використані як кіберзброя.

«За даними FireEye, характер зламу вказує на високу ймовірність причетності до цієї кібератаки спецслужб Російської Федерації. Зважаючи на зростаючу кількість інцидентів, що ми фіксуємо, це сигналізує про збільшення рівня кіберзагрози для українських інформаційних систем, особливо перед новорічними святами та імовірним введенням обмежень через карантинні заходи», — повідомляє установа.

Як додають у центрі, він разом з іншими органами, що відповідають за кібербезпеку, інформують органи державної влади та об’єкти критичної інфраструктури про способи виявлення та протидії викраденим інструментам FireEye.

  • 10 грудня стало відомо, що невідомі хакери зламали мережу провідної компанії з кібербезпеки FireEye та викрали цифрові інструменти, за допомогою яких спеціалісти виявляли вразливості в системах захисту інших компаній та урядів. Видання The Washington Post із посиланням на джерела, знайомі з ситуацією, заявило, що злам став справою рук спецслужб Росії.