Іран відмовився від переговорів зі США щодо ядерної угоди до скасування санкцій

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Іран виключив можливість проведення неформальної зустрічі зі США і європейськими державами щодо відновлення ядерної угоди, наполягаючи на тому, що Вашингтон повинен спочатку скасувати свої односторонні санкції.

Про це заявив представник МЗС Ірану Саїд Хатібзаде, повідомляє BBC.

«З огляду на недавні дії та заяви Сполучених Штатів і трьох європейських держав, Іран не вважає, що зараз час для неформальної зустрічі з цими країнами, яка була запропонована главою зовнішньополітичного відомства ЄС», — сказав він.

Зі свого боку США заявили, що розчаровані, але як і раніше готові «відновити конструктивну дипломатію» з цього питання.

Окрім цього, представник Білого дому розповів, що США тепер будуть консультуватися з іншими сторонами ядерної угоди — Великою Британією, Францією, Китаєм, Росією і Німеччиною — «щодо найкращого шляху вперед».

  • У 2015 році США, Велика Британія, Росія, Франція, Китай, Німеччина та ЄС підписали з Іраном «Спільний комплексний план дій з ядерної програми від 2015 року». Вони домовилися, що іранська влада відмовляється від своєї ядерної програми в обмін на скасування економічних санкцій.
  • У 2018 році 45-й президент США Дональд Трамп вивів країну з угоди щодо ядерної програми Ірану та запровадив нові санкції проти іранського режиму. Він назвав угоду несправедливою і висловив сумнів, що вона обмежить ядерні амбіції Тегерану.
  • Іран у липні 2019 року перевищив ліміт запасів низькозбагаченого урану та порушив ядерну угоду.
  • Президент США Джо Байден зазначив, що Штати готові відновити свою участь у перемовинах щодо Ірану та ядерної угоди. Однак скасовувати санкції поки не збираються.
  • У січні 2021 року в Ірані заявили про відновлення виробництва низькозбагаченого урану.
  • У лютому Тегеран обмежив інспекції своїх обʼєктів Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ).