Іран перевищив ліміт збагаченого урану. Це порушує ядерну угоду

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Іран перевищив ліміт запасів низькозбагаченого урану та порушив ядерну угоду (Спільний комплексний план дій з ядерної програми від 2015 року).

Цю інформацію підтвердив міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф, пише Associated Press.

Він не уточнив, наскільки було перевищено ліміт, але зазначив, що країна має намір збільшити збагачення урану ближче до збройового рівня до 7 липня.

Міжнародне агентство з атомної енергії раніше зазначало, що запаси низькозбагаченого урану Ірану вже становили близько 200 кг, коли за умовами угоди ліміт складає 300 кг.

Наголошується, що це перший випадок порушення іранською стороною одного з обмежень, встановлених угодою.

Зазначимо, що мета угоди — зупинити ядерну програму Тегерана в обмін на послаблення міжнародних економічних санкцій, які були введені відносно цієї країни. Раніше було відомо, що Іран має близько 125,2 т важкої води (дозволена межа — 130 т), а також близько 174,1 кг низькозбагаченого урану (ліміт — 300 кг). Крім того, у країни є кілька нових центрифуг для збагачення урану.

  • У 2018 році президент США Дональд Трамп вивів країну з угоди щодо ядерної програми Ірану та запровадив нові санкції проти іранського режиму. Він назвав угоду несправедливою та висловив сумнів у тому, що вона обмежить ядерні амбіції Тегерана.
  • 10 червня Тегеран дав місяць підписантам ядерної угоди, щоб вони вплинули на скасування санкцій США, інакше погрожує розпочати другий етап виходу з угоди.
  • 24 червня президент США Дональд Трамп ввів санкції проти лідера Ірану аятоли Алі Хаменеї та його оточення.