«Почнемо другий етап виходу». Іран дав місяць підписантам ядерної угоди, щоб вони домоглися скасування санкцій США

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Тегеран дав місяць підписантам ядерної угоди (Спільного всеосяжного плану дій щодо ядерної програми від 2015 року) на те, щоб вони вплинули на скасування санкцій США, інакше погрожує розпочати другий етап виходу з угоди.

Як повідомляє Deutsche Welle, про це заявив спікер МЗС Ірану Аббас Муссаві на зустрічі з німецьким міністром закордонних справ Гайком Маасом.

«Зараз наші партнери по угоді не задовольнили наших очікувань», — заявив він і додав, що якщо до 7 липня не буде рішень щодо санкцій, то Іран негайно почне вихід.

Маас зі свого боку заявив, що незабаром запрацює платіжний механізм INSTEX, який дозволить Ірану торгувати з ЄС в обхід американських санкцій. За словами глави МЗС Німеччини, усі формальні вимоги для його створення вже виконані.

Нагадаємо, у березні Іран повідомив Китаю, Росії, Великій Британії, Німеччині та Франції, що припиняє виконання деяких пунктів, оскільки США вийшли з угоди.

Зазначимо, що мета договору — зупинити ядерну програму Тегерана в обмін на послаблення міжнародних економічних санкцій, які були введені відносно цієї країни. Зараз Іран має близько 125,2 т запасів важкої води (дозволена межа — 130 т) і близько 174,1 кг низькозбагаченого урану (ліміт 300 кг). Крім того, у країни є кілька нових центрифуг для збагачення урану.

  • У січні Велика Британія, Німеччина і Франція створили компанію INSTEX (Instrument In Support Of Trade Exchanges), яка дозволить компаніям з Євросоюзу торгувати з Іраном в обхід санкцій США. Американська влада у відповідь заявила, що введе санкції проти європейських компаній і банків, які працюватимуть з Іраном.
  • У Вашингтоні підкреслили, що санкції проти Ірану діятимуть, доки Тегеран не виконає вимоги, що включають припинення підтримки тероризму та військової участі в Сирії, а також повне згортання ракетних та ядерних програм.