В Євросоюзі знайшли спосіб торгівлі з Іраном в умовах санкцій США. Створена компанія для платежів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Велика Британія, Німеччина та Франція створили компанію INSTEX (Instrument In Support Of Trade Exchanges), яка дозволить компаніям з Євросоюзу вести торгівлю з Іраном в обхід санкцій США.

Як повідомляє німецька телерадіокомпанія NDR, у завдання INSTEX входить створення каналу, який буде використовуватися для фінансового розрахунку з іранськими компаніями. Штаб-квартира INSTEX розташована в Парижі, керуючий директор — німець, а британська сторона головуватиме у спостережній раді, в яку кожна країна може направити одного представника від Міністерства закордонних справ.

Схема торгівлі в обхід санкцій полягає в тому, що Іран поставляє нафту та інші товари, а гроші від продажу надходять в європейські компанії, які постачають іранцям продовольство та промислові товари.

У той же час INSTEX не зможе вплинути на рішення США ввести санкції щодо європейських компаній за торгівлю з Іраном, пише DW.

Послугами цієї структури зможуть користуватися лише ті компанії, які не бояться обмежень з боку американців.

  • Санкції проти Ірану набули чинності 5 листопада. Вони торкнулись судноплавної, фінансової та енергетичної галузей Ірану. Зокрема введено обмеження на закупівлю іранської нафти і нафтопродуктів, всі іранські фінансові установи з «чорного списку» відключили від банківської системи передачі інформації та здійснення платежів SWIFT.
  • Після цього Іран заявив, що продовжить торгувати нафтою, незважаючи на обмеження.
  • У Вашингтоні підкреслили, що санкції проти Ірану діятимуть, доки Тегеран не виконає вимоги, що включають припинення підтримки тероризму, військової участі в Сирії, а також повного згортання ракетних та ядерних програм.