ФБР: Внутрішній тероризм «метастазує» в країні довгий час. Кількість розслідувань і затримань збільшується

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
ФБР: Внутрішній тероризм «метастазує» в країні довгий час. Кількість розслідувань і затримань збільшується

Blink O'fanaye / Flickr

ФБР значно збільшило кількість розслідувань і арештів на тлі безладів, до яких були причетні прибічники колишнього президента США Дональда Трампа. За словами директора спецслужби Крістофера Рея, лише наприкінці 2020 року кількість нових справ йшла на сотні, і їх число збільшилося після штурму Капітолія 6 січня.

Про це пише The Washington Post.

Директор ФБР дав показання перед судовим комітетом Сенату — вперше після спроби заколоту у Вашингтоні, коли прихильники Трампа увірвалися до будівлі Конгресу, внаслідок чого загинуло п’ятеро осіб.

За словами Рея, станом на вересень 2020 року ФБР мала тисячу справ стосовно внутрішнього тероризму, і вже в грудні — 1,4 тисячі. Після січневих подій у столиці кількість розслідувань і арештів знову зросла. Внутрішній тероризм «метастазує в країні довго і не зникне в найближчий час», розповів він.

«Щоразу, як у нас була можливість, ми намагались підкреслити, що це головна проблема», — сказав очільник ФБР.

Рей зазначив, що його відомство заздалегідь виявило ознаки, що вказували на ймовірність атаки Капітолія і, згідно з процедурою, попередило інші правоохоронні органи. Хоча штурм, який ніхто не упередив, не є прийнятним результатом роботи, визнав він.

Сенатори, які по черзі допитували директора спецслужби, скептично поставилися до твердження, що ФБР зробило все можливе для упередження безладів, і висловили побоювання, що політично вмотивоване насильство може в найближчий час повторитися.

ФБР надіслало столичним правоохоронцям звіт про можливість безпорядків за добу до подій, однак поліція наголосила, що спецслужба мала б повідомляти про такі речі більш агресивно. Зокрема, керівник поліції Капітолія сказав, що ФБР мало принаймні зателефонувати йому.

За час роботи у спецслужбі Рей мав напружені відносини з президентом Дональдом Трампом, який ігнорував його попередження про внутрішні терористичні загрози та публічно критикував роботу ФБР.

  • 6 січня у Вашингтоні сталися заворушення, що призвели до загибелі п’яти осіб. Згідно зі звітом поліції Капітолія перед Конгресом США, правоохоронці знали про підготовку до штурму Капітолія заздалегідь, проте не змогли забезпечити його захист. Двоє працівників поліції, які стримували прибічників Трампа під час штурму Капітолія, після заворушень у столиці вчинили самогубство.
  • Деякі учасники заворушень свідчили ФБР, що виконували вказівки Трампа та сподівалися, що в разі арешту він їх помилує.
  • 13 січня Палата представників Конгресу США оголосила Дональду Трампу другий імпічмент — цього разу через підбурювання до заколоту. Він став першим президентом в історії США, якому недовіру висловили двічі. Згідно з документами про імпічмент Трампа, він — єдиний відповідальний за штурм Капітолія 6 січня, оскільки довів своїх прихильників до «божевілля», щоб залишитися при владі. Сторона звинувачення навіть звернулася до історії та нагадала, що автори американської Конституції побоювалися схожих сценаріїв. 13 лютого Сенат не знайшов необхідної кількості голосів і провалив імпічмент.
  • У США створять незалежну комісію для вивчення «фактів і причин» штурму Капітолія 6 січня прихильниками тодішнього президента Дональда Трампа.
  • «Шаман» Джейкоб Ченслі, який брав участь у штурмі Капітолія, вимагає пом’якшити йому запобіжний захід. Він хоче вийти на свободу до суду по суті справи та відмовляється від вакцинації, яку йому пропонували у в’язниці, де його утримують вже півтора місяці.
  • Учасник штурму Капітолія надіслав своїй колишній відео, але не знайшов підтримки та назвав її «дурепою». Жінка передала листування до ФБР, і чоловіка заарештували.