«Шаман QAnon», який брав участь у штурмі Капітолія США, просить звільнити його з вʼязниці. Зараз він сидить в одиночній камері

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Шаман QAnon», який брав участь у штурмі Капітолія США, просить звільнити його з вʼязниці. Зараз він сидить в одиночній камері

Win McNamee / Getty Images

«Шаман» Джейкоб Ченслі, який з’явився з розмальованим обличчям і в хутряному вбранні з рогами в Капітолії США 6 січня, куди увірвався разом із сотнями інших прибічників тогочасного президента Дональда Трампа, вимагає пом’якшити йому запобіжний захід. Він хоче вийти на свободу до суду по суті справи та відмовляється від вакцинації, яку йому пропонували у в’язниці, де його утримують вже півтора місяці.

Про це пише Business Insider.

Послідовник конспірологічного інтернет-культу QAnon і відомий як «шаман» та «вікінг» Ченслі був заарештований 9 січня у себе вдома в Арізоні. За участь у заворушеннях у Капітолії йому висунули сім обвинувачень, і він до сих пір перебуває під вартою.

Через коронавірусні обмеження Ченслі перевели до одиночної камери, де він не зможе підхопити інфекцію. У в’язниці він відмовився їсти неорганічні харчі, оскільки вони «зроблені не Богом», і, як зазначає його адвокат, вже схуднув на 20 кг.

Після того, як чоловік заявив на слуханнях, що відчуває страждання через вживання звичайних продуктів, суд наказав керівництву в’язниці годувати його органічною їжею.

Шаманістське віросповідання Ченслі також не дозволяє йому робити щеплення, в тому числі від коронавірусу. Захист чоловіка заявив, що з огляду на особливі потреби, а також співпрацю із слідством, його необхідно тимчасово звільнити.

За даними ФБР, Ченслі не чинив спротиву агентам, визнав свою участь у заворушеннях і погодився на обшук. За словами чоловіка, він ні в чому не винний, і не вважає, що його покарають. «Шаман» також відкрито розкритикував Дональда Трампа й заявив, що це він підбурив його на протиправні дії. Він навіть пропонував дати свідчення проти експрезидента в Сенаті, коли той розглядав його імпічмент.

«Що стосується вчинків і слів президента, Ченслі б не з’явився у Вашингтоні, Округ Колумбія, щоб підтримати президента, і, якби не певні слова тодішнього президента в промові 6 січня 2021 року, відповідач би не попрямував на Пенсильванія-авеню і не увійшов би до Капітолію США», — йдеться в клопотанні про його тимчасове звільнення.

Прокурори вказали у клопотанні до суду про продовження арешту «шамана» Джейкоба Ченслі, що нападники на Капітолій готувалися до захоплення та вбивства конгресменів. Захист Ченслі заявив, що чоловік не мав на меті чинити насильство.