«Президент Трамп сказав зробити це». Затримані за сутички в Капітолії свідчать, що їх підбурив до дій глава держави

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Президент Трамп сказав зробити це». Затримані за сутички в Капітолії свідчать, що їх підбурив до дій глава держави

Samuel Corum / Stringer / Getty Images

Двоє учасників штурму Капітолія у столиці США засвідчили ФБР, що вони рушили атакувати будівлю, де засідає парламент, бо їх на це підбурив президент Дональд Трамп. Інші заколотники, судячи з численних відео події, вигукували поліції, що їх запросив глава держави. Таку ж думку висловлювали багато інших затриманих послідовників Трампа.

Про це повідомляє The Washington Post.

«Президент Трамп сказав зробити це», — сказав мешканець Кентуккі під час допиту. 6 січня він прибув до Вашингтону разом із братом і долучився до штурму Капітолія після заклику президента піти до будівлі та проявити силу.

«Нас сюди запросили! Нас запросив президент Сполучених Штатів!» — вигукувала група бунтівників поліції, яка намагалася втримати їх на підступах до Капітолія.

Відставний пожежник з Пенсильванії, якого звинуватили у киданні вогнегасника в поліцейських, пояснив ФБР, що його «проінструктував» увірватися до Капітолія сам президент. Дехто почувався так, ніби Трамп їх запрошує своїми заявами про «вкрадені вибори».

Також були ті, хто вважав, що перед безпорядками президент віддав їм на мітингу прямі накази.

Розповіді людей, які заявили, що до участі в сутичках з поліцією у Вашингтоні їх надихнув президент, демонструють вплив багатомісячної пропаганди глави держави, який поширював недовіру до виборів 2020 року, а після голосування закликав боротися з результатами, пише видання.

Поки юристи дискутують, чи нестиме Трамп кримінальну відповідальність за свою роль у подіях 6 січня, що призвели до загибелі п’ятьох людей, свідчення бунтівників про «накази» президента можуть лягти в основу провадження. Найімовірніше ці свідчення представлять у ході суду Сенату щодо імпічменту.

Слова затриманих за сутички можна вважати спробою перекласти відповідальність за свої дії на президента, проте кілька бунтівників уже заявили, що сподіваються на помилування, яке підпише Трамп до закінчення повноважень, оскільки вони виконували його накази.

«Я думала, що слідую за своїм президентом. Я думала, що слідую за тим, до чого нас закликали… Він попросив нас прилетіти туди. Він попросив нас бути там. Тож я робила те, що він нас просив зробити», — заявила агентка з нерухомості з Далласу Дженна Раян, яку звинуватили в незаконному проникненні до Капітолія.

Трамп почав закликати до дій після провалу спроб його команди оскаржити результати виборів у судах. З грудня він зосередив увагу на спільному засіданні обох палат Конгресу 6 січня, коли законотворці мали затвердити результати голосування колегії виборщиків, які обрали Джо Байдена. Президент неодноразово закликав своїх прихильників зібратися у Вашингтоні та вчинити публічний тиск на Конгрес для зміни результатів виборів.

«Великий протест в окрузі Колумбія 6 січня. Будь там, будь диким!» — писав він у Twitter ще 19 грудня.

«Великий протестний мітинг у Вашингтоні, округ Колумбія, розпочнеться об 11 ранку 6 січня. Деталі щодо місця очікуються. Зупинимо крадіжку виборів!» — написав Трамп 31 грудня.

Під час мітингу 6 січня із запальною промовою виступив син президента Дональд Трамп-молодший, а також його адвокат Рудольф Джуліані, який закликав натовп до «суду поєдинком». Сам Трамп у своєму виступі прямо не закликав штурмувати Капітолій та битися з поліцією, однак вимагав проявити силу та битися від його імені.

«Наша країна вдосталь натерпілася. Ми більше не будемо сидіти склавши руки», «Ми зупинимо крадіжку виборів», «Бийтеся за Трампа», «Ми підемо до Капітолія», — говорив Трамп під час мітингу, проте після виступу повернувся до Білого дому.

За свідченнями агента ФБР, який ішов у натовпі прихильників Трампа, люди «діяли за інструкціями президента та пішли до Капітолія». Як запевняють адвокати затриманих внаслідок сутичок, відповідальність за події несе Трамп, який закликав людей до дій, а сам «пішов додому».