Учасники штурму Капітолія готові свідчити проти Трампа. Серед них — «шаман» з QAnon

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Учасники штурму Капітолія готові свідчити проти Трампа. Серед них — «шаман» з QAnon

Учасники штурму Капітолія висловили готовність свідчити проти експрезидента США Дональда Трампа у справі про імпічмент.

Про це пише Vice.

Один з найвідоміших учасників штурму, «шаман» з конспірологічного руху QAnon Джейкоб Анджелі (справжнє імʼя Джейкоб Ченслі) заявляв на початку січня, що зовсім не переймається через розслідування щодо нього. «Я дуже пишаюся своєю участю. Мені б хотілося думати, що я спостерігав за історією, яка творилася прямо переді мною», — говорив він.

Однак відтоді Анджелі змінив риторику. «Він відчуває, що президент його зрадив», — каже адвокат Анджелі Ел Уоткінс. За його словами, Анджелі вважає слова Трампа, після яких почався штурм, «нічим іншим, як запрошенням піти до Капітолія разом із президентом і битися там немов у пеклі».

«Якщо звинувачення для імпічменту мають підстави, голос пана Ченслі та голоси інших осіб, причетних до тих подій, повинні бути почуті», — сказав Уоткінс.

Адвокат 20-річного Емануеля Джексона — учасника штурму, якому висунули звинувачення за пʼятьма пунктами, зокрема за напад на правоохоронні органи, у судовій заяві підкреслив, що «характер і обставини злочину Джексона повинні розглядатися через призму події, натхненної президентом США».

Раніше на цьому тижні інший учасник штурму, Гаррет Міллер, якого також звинувачували в погрозах члену палати представників Александрії Окас-Кортес і офіцеру поліції Капітолія, оприлюднив через свого адвоката заяву, в якій він вибачився і поклав провину за свою поведінку на Трампа.

«Хоча я ніколи не мав наміру заподіяти шкоду конгресмену Окас-Кортес або будь-кому зі співробітників поліції Капітолія, я визнаю, що мої публікації в соціальних мережах були абсолютно недоречними. Вони були зроблені в той час, коли Дональд Трамп переконав мене, що вибори в Америці вкрали», — йдеться в його заяві.