The Guardian: Жодне передбачення QAnon не збулося. Конспірологічний рух шукає новий сенс існування

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
The Guardian: Жодне передбачення QAnon не збулося. Конспірологічний рух шукає новий сенс існування

Win McNamee / Getty Images

Дональд Трамп відбув з Білого Дому, Джо Байден склав присягу президента США, апокаліпсису не відбулось — попри всі прогнози, що поширювалися в спільноті конспірологів QAnon. Тепер багато хто з прихильників руху почувається розчарованим і шукає нового сенсу існування.

The Guardian пише про ймовірні політичні шляхи послідовників Трампа, які вірили в змову педофілів-сатаністів, глибинну державу та інші фантастичні сюжети, що нібито мають місце в американській реальності.

Видання наводить характерні повідомлення послідовників QAnon у Telegram, у яких вони виражають своє розчарування та зневірення: «Нам брехали», «Нас оббріхували, як нікого іншого», «Я втрачаю свій розум. Не знаю, у що тепер вірити» тощо.

«Моє головне занепокоєння в даний момент у тому, що Q наблизиться до JQ», — вважає дослідник Гарвардського університету Браян Фрідберг, говорячи про вислів Jewish Question, що має на увазі протидію «єврейській змові».

Він зазначає, що спільноти білих націоналістів довгий час недолюблювали QAnon за відволікання протестних сил від концепту білої ідентичності, але нині вже готуються до того, щоб поглинути адептів цього руху. Зрештою, обидві ідеології дуже близькі одна до одної.

На переконання дослідника, відбуття Трампа з Білого дому лише посилить ідентичність QAnon як принижених та знедолених, але вони можуть розвиватися в двох напрямках — частина руху зіллється з мейнстримною течією неоконсерваторів і почне підтримувати американський мілітаризм та протидію китайському комунізму.

Інша частина QAnon, зважаючи на свою глибоко антисемітську ідеологію, зіллється з білими націоналістами.

За словами дослідника теорій змов Тревіса В’ю, багато послідовників конспірологічного руху наразі злі та розчаровані, і зрештою, частина просто повернеться до звичайного життя, оскільки QAnon її більше не надихає. Однак в русі залишаться й «правовірні».

«Найбільший ризик у тому, що люди, які розчарувалися в QAnon, підуть до ресурсів, де їх загітують білі націоналісти та інші екстремісти. У світі QAnon вони вірять, що Джордж Сорос і Ротшильди контролюють світ. Від «існує глобальна змова» недалеко до «існує єврейська змова», — переконаний В’ю.

  • Інтернет-рух QAnon з початку 2017 року поширює теорію про змову проти Дональда Трампа, «глибинну державу» і про торгівлю дітьми в мережі ресторанів DC pizzeria. У них нібито утримують дітей-рабів для педофілів, а курирує мережу Демократична партія США. Безпідставна теорія PizzaGate зʼявилася під час виборів президента США у 2016 році. Згодом вона спонукала одну людину увірватися до піцерії з гвинтівкою і вимогою звільнити неіснуючих дітей-рабів.
  • Колишній президент США Дональд Трамп активно обговорює зі своїми наближеними створення нової політичної сили для продовження свого впливу. Опальний лідер досі має широку підтримку серед американців попри плани республіканського істеблішменту виключити його зі своїх лав. Рух Трампа зватиметься «Партія патріотів».
  • Дивна історія про викрадення ноутбука спікерки Палати представників США під час штурму Капітолія 6 січня демонструє глибину впливу Росії на середовище американських праворадикалів — прибічниця Дональда Трампа хотіла продати цей комп’ютер російським спецслужбам, що означало б державну зраду.