«Партія патріотів». Після поразки на виборах Трамп хоче створити нову політичну силу

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Партія патріотів». Після поразки на виборах Трамп хоче створити нову політичну силу

Gage Skidmore / Flickr

Президент США Дональд Трамп, який сьогодні втрачає повноваження, активно обговорює зі своїми наближеними створення нової політичної партії для продовження свого впливу після того, як главою держави стане демократ Джо Байден. Опальний лідер досі має широку підтримку серед американців попри плани республіканського істеблішменту виключити його зі своєї партії.

Про це повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на обізнані джерела.

Трамп, який протягом багатьох років був членом Республіканської партії та здобув у ній значний вплив після номінування в кандидати на вибори президента 2016 року, врешті розсварився з частиною впливових членів.

Невдоволення Трампом поступово ширилось партією після того, як президент відмовився визнавати переможцем виборів демократа Байдена. У його конспірологічних теоріях про масові фальсифікації вбачали підрив довіри до демократії.

Республіканці почали масово відвертатися від Трампа після того, як натовп його прибічників 6 січня штурмував Капітолій. Заворушення, в ході яких загинули п’ятеро осіб, вважали підривом демократичних інституцій або ж спробою заколоту. Колишній директор ФБР навіть назвав ці події провалом спецслужб рівня 9/11 та порівняв їх з аварією на Чорнобильській АЕС.

Лідер республіканців у Сенаті Мітч Макконнелл вирішив вичавити Трампа з партії за провокування прибічників до безпорядків.

«Натовп нагодували брехнею. Їх спровокував президент та інші впливові люди», — цитує Business Insider заяву лідера республіканської більшості в Сенаті, який буде розглядати імпічмент президенту, вже ухвалений Палатою представників.

Одразу після виборів, легітимність яких визнав навіть лояльний до президента консервативний канал Fox, Трамп вирішив створити власне медіа, але поки що ідея завершилася піаром для конкурентів його старих друзів — праворадикальних каналів Newsmax і One America News.

Тепер Трамп готовий до створення власної політичної сили, яку хоче назвати «Партія патріотів». Президент обговорює проєкт вже близько тижня — до цього залучені кілька його помічників та інших наближених.

Наразі не зрозуміло, наскільки потуги щодо створення Партії патріотів серйозні — це потребуватиме значних ресурсів. Однак попри невдоволення республіканського істеблішменту, Трамп залишається популярною фігурою серед електорату партії, а значна частина послідовників взагалі не пов’язана з нею.

Історично в США склалася двопартійна система, і будь-яка третя партія зазвичай не досягає необхідної підтримки. Усі спроби із започаткування Партії патріотів ймовірно зустрінуть значну протидію з боку республіканців, яких роздратує сама думка нову партію Трампа.