«Це полегшить його виключення з партії». Республіканська більшість Сенату схиляється до підтримки імпічменту Трампа

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
«Це полегшить його виключення з партії». Республіканська більшість Сенату схиляється до підтримки імпічменту Трампа

Wikipedia

Сенат США має достатньо шансів для підтримки імпічменту Дональда Трампа — лідер республіканської більшості верхньої палати парламенту Мітч Макконнелл може зібрати необхідну кількість голосів за відставку президента та позбавлення його усіх почестей та привілеїв за участь у заворушеннях у Вашингтоні.

Про це повідомляє Axios.

За даними джерел видання, шанси Макконнелла «кращі ніж 50 на 50». За словами співрозмовника, у Сенаті готується «контрреволюція проти Трампа». Підтримка імпічменту може стати найбільш шокуючим кроком з боку одного з найвпливовіших республіканських сенаторів.

Якщо Макконнеллу вдасться знайти необхідну кількість голосів, Трамп також буде позбавлений можливості балотуватися на чергових виборах. Наразі готовність відправити президента у відставку висловлюють республіканці з Палати представників.

За інформацією The New York Times, Макконнелл повідомив однопартійцям, що вважає Трампа винним у діях, гідних оголошення недовіри. Впливовий республіканець також дякує за ініціативу імпічменту Трампа демократам, оскільки «це полегшить його виключення з партії».

Мітч Макконнелл

Gage Skidmore / Flickr

Макконнелл вбачає в цій боротьбі з президентом захист Сенату від словесних атак президента та фізичних атак з боку його послідовників. Раніше він був найбільшим союзником Трампа в Сенаті та захищав його під час спроби оголошення імпічменту на початку 2020 року.

Макконнелл не спілкувався з Трампом із середини грудня — відтоді, як визнав перемогу Джо Байдена. Він планує більше ніколи не говорити з президентом через його роль у штурмі Капітолія 6 січня. Також Макконнелл звинувачує Трампа в поразці партії на довиборах у Сенат в Джорджії, на яких перемогли демократи. Таким чином, після 20 січня Сенатом керуватимуть вже не республіканці.