Ексдиректор ФБР назвав штурм Капітолія американським «Чорнобилем» та провалом спецслужб рівня 9/11

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Ексдиректор ФБР назвав штурм Капітолія американським «Чорнобилем» та провалом спецслужб рівня 9/11

Samuel Corum / Stringer / Getty Images

Колишній керівник Федерального бюро розслідувань США назвав президента Дональда Трампа загрозою, яку не бачить більшість громадян. На його переконання, підтриманий ним заколот у Вашингтоні, що призвів до штурму Капітолія та загибелі п’ятьох людей — це провал спецслужб рівня 9/11, який можна порівняти з аварією на Чорнобильській атомній електростанції.

Слова Джеймса Комі наводить видання The Guardian.

«Дональд Трамп несе загрозу, зокрема підлість, яка не є очевидною в більшості поглядів щодо нього», — заявив ексдиректор ФБР.

На думку Комі, ця підлість вилилась у заворушеннях у Вашингтоні 6 січня, коли прибічники Трампа увірвалися в Капітолій, що він розцінює як атаку на «серце демократії».

«Я був розгублений та злий через те, що Капітолійський пагорб не захистили… Якби хотіли, то захистили б його, але з якоїсь причини не захистили. Я думаю, це помилка масштабу 9/11, і нам потрібна комісія такого ж типу, щоб зрозуміти це та ніколи не повторювати», — сказав він.

Колишній очільник спецслужби також порівняв ці події з аварією на ЧАЕС в радянській Україні. На його переконання, США завжди мали радіоактивне пекло насильства, але в останні десятиліття його більшою мірою утримували всередині стримуючої будівлі — законодавчого органа, та контролювали за допомогою стрижнів — заборони на мову ненависті тощо, але врешті система не витримала навантаження.

«Те, що зробив Дональд Трамп за останні п’ять років, це атака на будівлю іззовні задля послаблення її фундаменту. Він витягнув контрольні стрижні, а це рецепт для ядерної катастрофи, викиду радіації. Це те, що ви бачили на Капіталійському пагорбі, наш власний Чорнобиль, коли бридке радіоактивне насильство та расизм Америки вибухнули в публічному просторі», — підкреслив він.

Джеймс Комі

Brookings Institution / Flickr

Комі, який більшу частину життя був республіканцем, дистанціювався від партії, яка, на його думку, занепадає.

«Республіканську партію потрібно спалити або змінити… Хто хотів би стати частиною організації, яка в основі своєї діяльності спирається на брехню, расизм та нікчемність? Це просто нездорова політична організація», — переконаний екскерівник ФБР.