Axios: Викрадення ноутбука під час штурму Капітолія демонструє глибину впливу Росії на американських праворадикалів

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Axios: Викрадення ноутбука під час штурму Капітолія демонструє глибину впливу Росії на американських праворадикалів

Tom Grimbert / Unsplash

Дивна історія про викрадення ноутбука спікерки Палати представників США під час штурму Капітолія 6 січня демонструє глибину впливу Росії на середовище американських праворадикалів — прибічниця Дональда Трампа хотіла продати цей комп’ютер російським спецслужбам, що означало б державну зраду.

Як пише Axios з посиланням на судові документи, 22-річна Райлі Джун Вільямс повела протестувальників до кабінету спікерки Ненсі Пелосі, де й взяли ноутбук. Хоча на ньому не було ніякої секретної інформації, а Пелосі використовувала його лише для презентацій, крадіжка комп’ютера політика такого рівня все одно становить небезпеку.

Вільямс хотіла переслати ноутбук Пелосі до Росії, де її друг продав би його Службі зовнішньої розвідки. Цей карикатурний план мав дуже низькі шанси на успіх, навіть якби російська розвідка зацікавилася комп’ютером або повірила Вільямс.

Але найголовніше в тому, що так чи інакше прибічниця Трампа була готова зрадити власну країну на користь Москви. Подібне могло статися з низки причин, головна з яких — це довготривалі інвестиції Кремля у праворадикальне середовище США та Європи.

П’ять років тому Росія використовувала мережу ботів і здійснювала кібератаки для викрадення даних, що підбадьорювало американських праворадикалів. Російський ультранаціоналізм під владою Володимира Путіна з його опорою на «традиційні цінності» допоміг Кремлю налагодити зв’язки з аналогічними рухами країн Заходу.

Американські праворадикали, або білі націоналісти, почали розглядати Росію як природного союзника, а один з їх ніх лідерів — Річард Спенсер — навіть заявив, що «це єдина біла влада у світі». Низка радикальних активістів їздили до Росії для спілкування з місцевими ідеологами, а їхню спільноту активно агітували у соцмережах.

Крім того, Кремль намагався вплинути й на лівих радикалів, однак успіх з правими виявився значно більшим. При цьому Axios зауважує, що радикальні спільноти США не були вигадані або зрощені за кордоном — операції впливу лише змогли схилити їх на бік Росії.

«Абсолютна більшість американських праворадикалів постали цілком самостійно, є довга й ганебна історія вітчизняного расистського насильства, яке переслідувало цю країну від самого її заснування», — пише видання.

Тим часом проти Вільямс, яка поцупила ноутбук, висунули нові обвинувачення — допомога в розкраданні майна та перешкоджання слідству. До цього їй інкримінували незаконне проникнення в Капітолій та насильницьку поведінку. Жінку здав правоохоронцям її колишній хлопець, якому вона розповіла про крадіжку та плани передати ноутбук Росії.

  • 6 січня Конгрес зібрався, щоб затвердити перемогу на виборах президента Джо Байдена. Тоді Трамп виступив перед натовпом прихильників у Вашингтоні із заявою про вкрадені вибори та закликом піти до Капітолія й проявити силу. Після цього його прихильники пішли штурмувати будівлю Капітолія, де засідав Конгрес. Унаслідок інциденту загинули пʼятеро людей, зокрема один працівник поліції.